Europarlement zet tegenstander patenten in

De parlementsleden die de plannen voor Europese softwarepatenten behandelen, hebben Michel Rocard naar voren geschoven om namens het parlement een reactie te geven op het voorstel van de Europese raad van ministers (waarin de betrokken ministers uit de lidstaten van de Europese Unie zitten).

Een botsing tussen het Europees Parlement en de raad van ministers lijkt daarmee onvermijdelijk. Terwijl de Europese ministers in mei voor het plan stemden om softwarepatenten toe te staan, is de voormalige Franse premier Rocard een uitgesproken tegenstander van softwarepatenten.

In een interview in de Franse krant Libération in juli 2003 noemde Rocard zichzelf een aanhanger van ‘free software’. “De patenteerbaarheid van software zal waarschijnlijk een verschrikkelijke financiële en juridische dreiging veroorzaken, met alle nadelige gevolgen voor softwaremakers van dien.”

De confrontatie tussen het Europarlement en de raad van ministers zal nog wel enige tijd op zich laten wachten. De raad van ministers zal op zijn vroegst in november officieel akkoord gaan met de richtlijn over softwarepatenten. Dat betekent dat het Europarlement zijn antwoord waarschijnlijk aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar zal formuleren.

De raad van ministers en het Europees Parlement moeten uiteindelijk overeenstemming bereiken over de tekst van de richtlijn. Als de twee partijen het niet eens worden, kan het voorstel ook nog in de prullenbak belanden. Een dergelijke uitkomst zou echter hoogst uitzonderlijk zijn.