Eerbetoon aan de meest ondergewaardeerde Almeerder

Het street art-collectief Kamp Seedorf plakt de stad vol met afbeeldingen van Clarence Seedorf en andere moderne helden.

Opeens doken ze de laatste tijd op in het Amsterdamse straatbeeld: opgeplakte afbeeldingen van voormalige Ajax-spelers als Stanley Menzo, Stefan Petterson en Clarence Seedorf. Vooral heel veel afbeeldingen van Seedorf, Nederlands meest succesvolle clubvoetballer ooit.

Verantwoordelijk voor deze street art is een collectief dat zich bedient van de naam Kamp Seedorf. Dat is niet alleen een verwijzing naar de middenvelder van AC Milan, maar ook naar de gelijknamige Nederlandse legerbasis in Duitsland. ‘We voeren al onze plakacties namelijk uit met dronken, militaire precisie’, aldus Clyde, één van de verantwoordelijke street artists.

seedorf1

Dat Seedorf ‘de meest succesvolle en meest ondergewaardeerde Almeerder’ is, speelt volgens Clyde eveneens een belangrijke rol. ‘We zijn een groep Almeerse kunstenaars die de omgeving graag wat opvrolijken. We zijn allen voetbal- en Ajax-fans die de gouden periode bewust hebben meegemaakt. Het geeft ons een kick om onze helden op straat tegen te komen.’

De onderwerpkeuze van Kamp Seedorf beperkt zich niet tot gewezen Ajacieden. ‘Een grote afbeelding van raplegende Slick Rick kan net zo goed’, aldus Clyde. En ook Donald Duck heeft dankzij Kamp Seedorf een mooi plekje gekregen onder een viaduct.

seedorf2

Kamp Seedorf is te volgen via Twitter en via een blog waarop foto’s van de plakacties staan. Verder blijven de kunstenaars liever ‘zo anoniem mogelijk’. Clyde: ‘Op het werk weet niemand over onze nachtelijk hobby’s. Dat is maar goed ook. Sommigen van ons hebben functies in kringen waar street art niet bepaald sociaal geaccepteerd is. Denk aan de bankwereld en justitie.’

Dit artikel verscheen op Bright.nl.