Anonymous defacet hoofdkwartier Scientology Nederland

Op de gevel van het Nederlandse hoofdkwartier van Scientology is graffiti van Anonymous verschenen.

Op de achtergevel van het Amsterdamse hoofdkwartier van Scientology prijkt sinds een week een afbeelding van Anonymous, het internetcollectief dat onlangs in het nieuws kwam omdat het de site van het Syrische ministerie van Defensie had gehackt.

scientology

Wie de geschiedenis van Scientology en Anonymous kent, zal begrijpen waarom de graffiti op het pand is verschenen. Sinds Scientology in 1995 probeerde om informatie van internet te verwijderen, verkeert de sekte op voet van oorlog met internetgebruikers die een broertje dood hebben aan censuur.

In Nederland werd die strijd voor een belangrijk deeluitgevochten in de rechtszaal, waar Scientology jarenlang tegenover Karin Spaink en een aantal internetaanbieders stond omdat de publiciste een getuigenverklaring van een voormalig lid van de Scientology-kerk op haar site had gepubliceerd. Scientology beet uiteindelijk in het stof.

Niet dat de sekte veel van deze affaire leerde, want in 2008 ondernam Scientology opnieuw een poging om informatie van internet te laten verwijderen. Deze keer betrof het een video van Scientology-aanhanger Tom Cruise. Het leidde tot wereldwijde protesten, waarbij het internetcollectief Anonymous een centrale rol speelde.

Behalve demonstraties waarbij de deelnemers zich vaak uitdosten met een Guy Fawkes-masker, waren er ook tegenstanders van Scientology die hun toevlucht namen tot distributed denial of service (DDoS) aanvallen of het versturen van zwarte faxen naar de sekte. En nu dus tot het aanbrengen van graffiti op de muur van het Nederlandse hoofdkwartier.