E-mail met ‘I love you’ kraakt pc

Een computervirus maakt wereldwijd slachtoffers. Het tast bestanden aan en verstuurt daarna kopieen van zichzelf naar alle personen in het e-mail-adresboek van het slachtoffer. Computergebruikers raken ‘besmet’ als ze berichten openen met de aanlokkelijke aanduiding ‘I love you’.

Volgens een woordvoerder van een anti-virusbedrijf zou in Nederland 60 tot 70 procent van het bedrijfsleven zijn getroffen door de ‘zeer agressieve mailbom’. Ook enkele ministeries en universiteiten waren gisteren niet meer via e-mail te bereiken. Onder andere KPN, Philips, Grenswisselkantoren, diverse omroepbedrijven en PCM (uitgeefster van Trouw) werden getroffen. Deze bedrijven sloten hun mailservers en installeerden nieuwe anti-virussoftware.

Ook in het buitenland werd een groot aantal bedrijven en overheidsinstellingen getroffen. Zo legde het virus de computersystemen van de parlementen in Groot-Brittannie en Denemarken plat. De voorzitter van het Britse lagerhuis reageerde laconiek. ‘Ik weet niet of ik teleurgesteld of blij moet zijn dat ik nog geen e-mail heb ontvangen met de boodschap ‘I love you’.’

In de VS ontregelde het virus de computers van de Senaat. In Azie werden banken en financiele nieuwsdiensten slachtoffer. Het virus dook voor het eerst op in Hong Kong, maar heeft zijn oorsprong mogelijk in de Filippijnen.

Experts twijfelen of de maker van het virus ooit wordt gevonden. Een Britse beveiligingsexpert zegt een vermoeden te hebben wie het is. De laatste jaren zijn opsporingsdiensten redelijk succesvol geweest in het achterhalen van de ontwerpers van computervirussen. Gelet op de broncode van het virus, is de ‘dader’ waarschijnlijk een scholier. Zo bevat de code de verfomfaaide boodschap ‘I hate go to school’.

Het virus dankt zijn naam aan het onderwerpveld van het e-mailtje waarin het zit. Daarin staat ‘I love you’. Het openen van het mailtje zelf kan weinig kwaad. Het aanklikken van het attachment, het document dat met de mail wordt meegestuurd, heeft wel ernstige gevolgen. Sommige informatie op de harde schijf gaat verloren. Het virus treft alleen gebruikers van het besturingssysteem Windows.

Het gaat om een zogenoemd wormvirus. Het stuurt zichzelf door naar alle e-mailadressen die iemand in zijn adressenboek heeft staan. Doordat de afzender op het eerste gezicht bekend is, hebben mensen sneller de neiging de e-mail en het attachment te openen. Het attachment heeft de titel love-letter-for-you.txt.vbs. Ook verandert het virus de startpagina, de pagina die als eerste verschijnt wanneer internet wordt opgestart.

Het virus lijkt ‘Melissa’, dat vorig jaar met name in de VS huishield. Ook dat verspreidde zich per e-mail. Naar schatting werden toen een miljoen computers getroffen, met een schade van 80 miljoen dollar. De indruk is dat ‘I love you’ nog destructiever is.

Inmiddels is er nieuwe programmatuur ontwikkeld die het virus opspoort en onschadelijk maakt. Sites met deze programma’s waren door de grote toeloop gisteren moeilijk bereikbaar.

Dit artikel verscheen in Trouw.