Domein minister Brinkhorst ‘gekaapt’

Steven de Jong kreeg het domein van de minister van Economische Zaken drie weken geleden in handen via internetaanbieder Awacs. De provider kon het domein registreren nadat het Electronic-highway Platform Nederland (EPN) het domein had laten vervallen.

De Jong wil het domein Laurensjanbrinkhorst.nl alleen aan de minister overhandigen als deze een door De Jong opgesteld ‘maatschappelijk contract domeinoverdracht’ ondertekent. In dit contract staat onder meer dan de minister zijn website moet laten ‘ombouwen tot een site die aansluit op de behoeften van burgers voor een ministerieel internetportaal dat transparant, begrijpelijk, toegankelijk en interactief is’.

Het ministerie van Economische Zaken is niet gecharmeerd van De Jongs ‘contract’. “Dat gaan we niet ondertekenen”, zegt Job Frieszo, woordvoerder van Brinkhorst.

Chantage

Het ministerie van Economische Zaken beschouwde de actie van de Jong aanvankelijk als ‘chantage’, zo zegt Frieszo. “We vlogen meteen in de gordijnen, omdat we dachten dat De Jong ons probeerde te chanteren.” Inmiddels is Frieszo wat milder gestemd. “Het lijkt meer op een onhandige actie van een goedwillende burger.”

Hij sluit echter niet uit dat het ministerie van Economische Zaken ooit nog juridische stappen neemt om het domein op te eisen. “Die mogelijkheid houden we wel achter de hand.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vorig jaar aanmerkelijk laconieker nadat De Jong het domein van minister Ben Bot had geregistreerd. Een woordvoerder van het ministerie liet De Jong weten dat hij het verkeerde adres had geregistreerd. Volgens zijn paspoort heet de CDA’er namelijk geen Ben, maar Bernhard.