Actiesite GroenLinks doelwit van aanvallen

Al voor de site Nonightflights.org op dinsdag officieel werd gelanceerd, ging het mis. Wie de actiesite tegen nachtvluchten bezocht, werd doorgestuurd naar de site MyTravelLite.com van een goedkope vliegtuigmaatschappij.

“Het was al hier en daar bekend dat de site de lucht in zou gaan”, vertelt GroenLinks-voorlichter Wilmer Heck. “In de persuitnodiging hadden we de link al vermeld. Vervolgens is de site gehackt. Gelukkig ontdekten we tijdig dat er iets mis was.”

In de nacht van dinsdag op woensdag was de Groene site opnieuw het slachtoffer van een aanval. “Toen werden we geconfronteerd met een bombardement van valse handtekeningen voor onze petitie”, aldus Heck. “Daardoor slibte de site dicht.”

“We hadden er niet op gerekend dat de site het doelwit zou worden van hackers”, zegt Heck. De groene partijen hebben niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor de aanvallen. “Door de aanvallen lag de database plat. Daardoor zijn de sporen verdwenen.”

Mensen kunnen op de site een petitie ondertekenen waarmee ze de Europese Commissie oproepen om het aantal nachtvluchten (tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends) in de Europese Unie te beperken.

Met name in België is het aan banden leggen van nachtvluchten op dit moment een heet hangijzer. Het koeriersbedrijf DHL besloot zich gedeeltelijk uit België terug te trekken, nadat de Belgische regering van het bedrijf had geëist dat het stillere vliegtuigen zou inzetten bij nachtvluchten.