Deutsche Bahn maant nu ook Indymedia

Indymedia heeft een brief van het Nederlandse advocatenkantoor van Deutsche Bahn ontvangen. Aanleiding is een op Indymedia geplaatst overzicht van mirrors (kopieën) van de site van het links-radicale tijdschrift Radikal.

Indymedia is niet van plan aan het verzoek van Deutsche Bahn te voldoen, zo laten de makers van de site in een persbericht weten. “Toegeven aan het verzoek zou betekenen dat de basis van het internet als medium in gevaar komt, omdat het linken van pagina’s de essentie vormt van dit medium.”

Daarnaast meent Indymedia dat het inwilligen van het verzoek van Deutsche Bahn een gevaar vormt voor de ‘internationale persvrijheid, die de basis vormt van elk democratisch stelsel’. “De mogelijkheid tot een dergelijke censurering van hyperlinks zou grote negatieve consequenties hebben voor relevante informatievoorziening in alle lagen van de samenleving.”

Seinkastjes

Klaas Bisschop, de Nederlandse advocaat van Deutsche Bahn, is naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van de weigering van Indymedia om de links te verwijderen. Hij wil dan ook niet zeggen of hij een rechtszaak tegen de site zal aanspannen. “Daar wil ik niet op vooruitlopen. Ze hebben nog tot het eind van de dag om officieel te reageren.”

Vorige week maandag moest internetaanbieder XS4ALL op bevel van de Amsterdamse rechter twee artikelen uit Radikal van zijn servers verwijderen. In de artikelen wordt uitgelegd hoe de seinkastjes en bovenleidingen van Deutsche Bahn gesaboteerd kunnen worden.

Na het besluit van de rechter doken overal mirrors van de site op. Op Indymedia en in nieuwsgroepen verschenen overzichten van de plaatsen waar de Radikal-site gevonden kan worden.

Bisschop wijst erop dat de Amsterdamse rechter donderdag de toelichting geeft op zijn tussenvonnis van vorige week. “Het zou best kunnen dat Indymedia overstag gaat, als ze de motivatie lezen.”