DDS staakt sponsoring CamAtHome

Volgens directeur Joost Flint wil DDS, die vanaf 1 september als betaalde provider verder gaat, weer ‘met een schone lei’ beginnen. “We willen voortdurend een nieuwe invulling geven aan onze niet-commerciële activiteiten. Veel van de sponsorprojecten blijven we een warm hart toedragen, maar we zien geen noodzaak om ze voort te zetten.”

“Een jaar geleden hadden we nog de pretentie om een hele stad overeind te houden, maar dat model hebben we inmiddels verlaten. Veel van de sponsoractiviteiten hebben hun waarde dan ook verloren en zijn alleen nog maar interessant voor hun eigen communities. Ze zijn weinig innovatief.”

Onder meer de bekendste webcam van Nederland, Cam@Home, en het populaire weblog Escape zijn het slachtoffer van de vernieuwingsdrang bij DDS. Eerder besloot DDS al te stoppen met drie zogeheten MOO-gemeenschappen, waaronder Metro – een van de eerste chatgemeenschappen van Nederland.

DDS wil zich bij de sponsoring nu meer gaan richten op breedbandgerelateerde projecten, die volgens Flint beter passen bij een ADSL-aanbieder. “Daarbij kun je denken aan streaming uitzendingen, maar ook projecten met VJ’s.” Onder meer de Amsterdamse lokale omroep Hoeksteen en het politiek-cultureel centrum De Balie maken gebruik van de diensten van DDS.

Cam@Home

Corrie van Cam@Home betreurt dat haar webcam weg moet bij DDS. “Het is altijd fijn als je project ondersteund wordt. Toen we problemen kregen bij UPC konden we razendsnel bij DDS terecht, en zijn daar iets van anderhalf jaar gebleven”, herinnert Corrie zich. “In die tijd is er wel veel veranderd. DDS is DDS niet meer.”

Cam@Home heeft inmiddels onderdak gekregen bij de provider HCCnet, de werkgever van Corrie. “Bij HCCnet wisten ze natuurlijk ook van mijn cam. Ze hebben zelfs een supercamera voor me aangeschaft zodat ik ook vanaf mijn werkplek gewoon kon blijven uitzenden op Cam@Home. Toen er sprake was van het afsluiten van ons DDS-adres, heeft HCCnet gelijk toegezegd dat we onze site daar konden hosten.

Escape

Laurens Lammers, die onder het pseudoniem ‘zusje van Francisco’ een weblog onderhoudt, wacht op het moment dat DDS ook zijn site afsluit. “Ik hoorde van een oud-werknemer dat iedereen die gesponsord werd door de DDS, waaronder mijn weblog, twee weken geleden een brief heeft gehad van DDS. Daar stond in dat hun account wordt gesloten en dat ze elders onderdak moeten vinden. De stekker had er dus al uit moeten zijn.”

“Voor zusje is het dagelijks een verrassing dat Esc nog bestaat en het zelfs nog mogelijk is om er iets op te zetten”, schreef Lammers op maandag op zijn weblog. Wat hij met zijn weblog gaat doen als hij binnenkort bij DDS weg moet, weet Lammers nog niet. “Ik vrees dat ik voor het eerst in mijn leven een domein moet gaan kopen ergens. Het schijnt dat Dotcult.com te koop is.”