Vanaf begin dit jaar worden er in de uitzendingen van Radio Online, het wekelijkse internetprogramma van de Tros, bijna geen vragen meer behandeld van de luisteraars op het irc-kanaal van het programma. Dit tot ongenoegen van sommige chatters. Eentje postte zelfs een anoniem bericht in de nieuwsgroep nl.irc.
In september vorig jaar begon Radio Online met iets nieuws: een eigen irc-kanaal. Vanaf dat moment was het voor de luisteraars mogelijk om (een bescheiden) invloed uit te oefenen op de inhoud van het programma. Luisteraars met een internetaansluiting konden inloggen op het babbelkanaal #trosradio en daar kritiek spuien en vragen stellen. In de studio zat Tros-medewerkster Barbara Bulten – nickname (naam op irc): BB – mee te chatten. Als een van de chatters een interessante vraag stelde, mocht BB ‘inbreken’ in de uitzending en de vraag voor de radio herhalen.
In het begin ging er al meteen vanalles mis. Een deel van de chatters schepte er een groot genoegen in om de Tros een beetje te pesten. Zo ontdekten de chatters in een van de eerste uitzendingen dat je piepjes mee kon sturen, die vervolgens in de uitzending waren te horen. Ook werd het irc-kanaal #trosradio veelvuldig gekraakt. Dat hield in dat ‘krakers’ zaterdagavond, een dag voor de uitzending, bij Xs4all een eigen kanaal openden onder de naam #trosradio. Tros-medewerkers die zondagavond op het kanaal probeerden te komen, werden eraf gegooid.
De Tros dacht de problemen op te lossen door over te stappen van de irc-server van Xs4all naar die van Worldonline. De Tros zorgde ervoor dat het kanaal niet meer gekraakt kon worden. Het kanaal #trosradio wordt permanent in de gaten gehouden door een robot, een soort anti- kraakwacht. Hiermee waren de problemen echter niet voorbij. De verbindingen waren vaak slecht bij Worldoffline, zoals Worldonline af en toe smalend door de chatters werd genoemd. Bovendien werd het kanaal nog steeds regelmatig geterroriseerd door halvegaren die alle chatters van het kanaal trapten of er op een andere manier een janboel van probeerden te maken. Mede onder invloed van de ontevreden chatters keerde het kanaal #trosradio vorige week weer terug bij Xs4all. Met succes, er waren geen noemenswaardige problemen tijdens de chatsessie van vorige week.
Bij de keuze van de provider werd er naar de chatters geluisterd. Op de radio is dat sinds het begin van dit jaar niet meer het geval. Sinds het begin van dit jaar mag BB niet meer hoorbaar op de radio. Als een van de chatters op het irc-kanaal een interessante vraag stelt, moet BB die vraag opschrijven en aan presentator Hanno Dik geven. Praten mag BB niet meer. Ook het aantal vragen van de chatters dat wordt behandeld, is flink afgenomen. Dit jaar werd pas een vraag van de chatters behandeld. Soms, als BB niet kan, zit er zelfs niemand in de studio om de vragen door te geven aan Hanno Dik.
Jaap Westerlaken, eindredacteur van Radio Online, legt het uit: “De redactie was van mening dat de vragen van de chatters niet genoeg bijdroegen aan de kwaliteit van het programma. We zijn bezig met het maken van een radio-programma en de 50.000 luisteraars zijn belangrijker dan de 50 chatters op het irc-kanaal. We ontvingen geluiden van luisteraars die de vragen van de chatters een onaangename onderbreking vonden. De kwaliteit van de vragen van de chatters was wisselend. De chatters op het irc-kanaal stelden incrowd-vragen terwijl wij een programma voor een breed publiek (dus ook voor mensen die niks of weinig van internet afweten) willen maken.”
Veel chatters zijn ontevreden. Remko Verheul (nickname: Rembo) bijvoorbeeld: “We hebben totaal geen invloed meer. Ik vond het juist zo leuk dat we via het chat-kanaal vragen mochten stellen. Een soort democratische radio was het. Maar daar is niks meer van over. De muziek blijft kut en Hanno [de presentator – red.] is nog steeds niet weg.”
Ook Nicolien Jorritsma (nickname: Guusje) die af en toe voor BB inviel, betreurt het dat de chatters geen vragen meer mogen stellen. “Er is niet de kans gegeven om het allemaal goed te laten verlopen, meer mensen op het chat-kanaal te krijgen. De ‘duo-presentatie’ met BB gaf toch een extra dimensie aan het programma. Ik vind het voor de chatters zelf ook heel jammer. Want iedereen vind het leuk om op de radio genoemd te worden.”
Een zekere Neelix plaatste in de nieuwsgroep nl.irc een posting over Radio Online, waarin hij zijn ongenoegen over het programma niet onder stoelen of banken stak. Neelix veegde de vloer aan met presentator Hanno Dik (“deze man heeft duidelijk totaal geen begrip van het hele ‘online’ gebeuren”), de behandelde onderwerpen (“ontzettend knullig”) en het chatkanaal (“Dit hele chatkanaal kan net zo goed worden opgedoekt want ze besteden GEEN aandacht aan ons”).
Ook stelde Neelix voor de presentatie in het vervolg door Francisco van Jole (hoofdredacteur van de Daily Planet en wereldkampioen nieuwsgroeplezen) te laten doen. Eindredacteur Westerlaken stelt de fans van Hanno Dik gerust: Van Jole zal niet de nieuwe presentator worden. Van Jole maakt wel ‘het meest gewaardeerde onderdeel van het programma’, volgens Westerlaken. De meeste positieve reacties die de redactie van Radio Online ontvangt, gaan over Van Jole’s rubriek ‘The Online Weekly’. Daarin bespreekt Van Jole de belangrijkste nieuwtjes uit de Daily Planet van de afgelopen week.
Volgens Westerlaken ligt een ‘persoonlijk vete’ ten grondslag aan de posting in nl.irc. De posting van Neelix is ‘met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ geplaatst door Odo, aldus Westerlaken. Odo (die bij de Digitale Stad een account heeft onder de naam ‘Alexander de Grote’) was een regelmatige bezoeker van het chat-kanaal #trosradio. Westerlaken: “Odo stuurt sinds enige tijd anonieme mailtjes naar de Tros. Daarin maakt hij presentator Hanno Dik zwart. De naam waarop het freemail-account ‘Neelix’ is geopend is ‘hannoo’, een verwijzing naar Hanno. Opmerkelijk is dat op de postings van Neelix instemmend werd gereageerd door Odo.”
Het chat-kanaal #trosradio blijft bestaan. “Als service”, aldus Westerlaken. Hij wijst erop dat het aantal chatters nauwelijks is afgenomen sinds BB niet meer op de radio mag.