Onrust op #digistad

Op maandag 20 januari postte een zekere Kato een bericht in nl.irc. Daarin klaagde hij over Guusje en Roels, twee ‘masters’ op het irc-kanaal #digistad. Guusje en Roels houden toezicht op wat er zoal gebeurt op #digistad. Ze hebben de mogelijkheid om mensen van #digistad af te schoppen (‘kicken’) of om mensen te weren (‘bannen’). Volgens Kato maken Guusje en Roels misbruik van hun masterschap. Zij zouden een ‘prive-oorlogje’ met Skylimit, een regelmatige bezoeker van #digistad, uitvechten.

Het bericht was anoniem. Het adres waarvandaan de posting was gestuurd (een adres bij Worldonline), bestond niet. Aanvankelijk werd Skylimit verdacht van de anonieme posting. Skylimit had een account bij Worldonline en wat belangrijker was: hij had een motief om een bericht te posten, waarin Guusje en Roels zwart gemaakt werden. Skylimit verkeerde op dat moment op voet van oorlog met de twee masters. Guusje had Skylimit geband van #digistad. En na een machtsovername bande Skylimit Guusje. Kortom: er waren pesterijen over en weer geweest.

Odo nam het op voor de anonieme poster: “Soms is een anonieme posting nodig als iemand bang is voor de gevolgen die hem te wachten staan als ie mensen in een ‘machtspositie’ bekritiseert. Dan is anonimiteit gewenst.”

Een abonnee van Compuserve (“Sorry ik blijf anoniem”) zei het voor Guusje op te nemen. In feite was de posting van de Compuserve-abonnee echter een stoot onder de gordel. “Guusje heeft net zoals ik straatvrees. Haar enige mogelijkheid om met de buitenwereld te communiceren is IRC. Dat zij macht wil is logisch”, aldus de anonieme poster.

Op 22 januari schreef Stefan Linnemann in nl.irc dat Skylimit niet achter de anonieme posting zat. Dat zou zijn gebleken uit een ‘korte correspondentie’ met de postmaster van Worldonline. Een dag later schreef Guusje dat Odo (een “tot op heden betrouwbaar lijkende nick op #digistad”, volgens Guusje) verantwoordelijk was voor de eerste anonieme posting. Guusje in nl.irc: “Ik heb overmatig bewijs! En dat maakt het zo fijn om dit te posten! Guusje heeft je keihard te pakken! Odo zit klem!”

Daarmee was de zaak niet afgedaan. Odo vroeg Guusje haar beschuldigingen met bewijzen te onderbouwen. Dat wilde Guusje niet: “In verband met privacy lijkt het mij niet verstandig deze bewijzen te onderbouwen in nl.irc.” Dat pikten sommige digistedelingen niet. Marthaaa, die ooit samen met Guusje in een meisjesblad stond, bijvoorbeeld: “Je had niet gelijk zulke beschuldigingen moeten uiten in deze newsgroup. En dan zeggen dat je het hier niet gaat onderbouwen. Vaag.”

Ook Skylimit is er niet van overtuigd dat Odo achter de anonieme postings zit. Hij kan er wel begrip voor opbrengen dat iemand dergelijke berichten anoniem plaatst. “Als je onder je eigen naam zou posten, zou je door Guusje van #digistad worden geband.”</p><p>Guusje wilde SmallZine geen inzage geven in de bewijzen die ze zegt te hebben. Wel wil ze wat meer vertellen over de manier waarop ze erachter kwam dat Odo achter de anonieme postings zat: “Het is heel gemakkelijk om anonieme postings te ’tracen’. Het account wat achter Kato zat, bleek van Odo te zijn.”

Het bleef nog lang onrustig op #digistad.

– Wie is de anonieme poster?

De hamvraag is natuurlijk of Odo echt de anonieme poster is, zoals Guusje beweert. SmallZine kan daar geen antwoord op geven. Het enige wat SmallZine kan doen is de feiten op een rijtje zetten. (Nog even en we kunnen voor Peter R. de Vries gaan werken.)</p><p>Uit de postings blijkt dat de anonieme poster over informatie beschikt waar alleen bezoekers van #digistad weet van hebben. De anonieme poster is dan ook vrijwel zeker een regelmatige bezoeker van #digistad.

De posting van Kato werd verstuurd vanaf een account bij Worldonline. Onder de regelmatige bezoekers van #digistad zijn drie mensen waarvan bekend is dat zij een account bij Worldonline hebben: Odo, Skylimit en Marthaaa.

Alledrie maken gebruik van het news-programma dat met de internet- browser Netscape wordt meegeleverd, herkenbaar in de headers van berichten onder de naam ‘Mozilla’. Kato maakte voor zijn posting gebruik van Netscape 3.01. Odo gebruikt dezelfde versie van Netscape. Skylimit en Marthaaa maken gebruik van een eerdere versie (3.0). De anonieme poster van Compuserve gebruikt weer een andere versie: Mozilla 2.01E-CIS. Deze versie van Netscape is een speciale editie voor Compuserve-gebruikers, ook Planet Internet gebruikers kennen zo’n versie.

Kato en de anonieme Compuserve-abonnee belden allebei in in de buurt van Amsterdam. Van de drie Worldonline-abonnees, is er maar een die vanuit de buurt van Amsterdam inbelt: Odo.

Op grond van bovenstaande feiten kan niet met zekerheid worden gezegd dat Odo achter de anonieme postings zit. Voor hetzelfde geld heeft iemand anders voor deze gelegenheid gebruik gemaakt van versie 3.01 van Mozilla en ingebeld naar een inbelnummer in de buurt van Amsterdam. Ook is het niet zeker dat Kato dezelfde persoon is als de anonieme poster van Compuserve. Alleen de postmasters van Worldonline en Compuserve kunnen uitsluitsel geven.

Odo zelf ontkende in nl.irc de anonieme poster te zijn: “Als ik Kato wil zijn en anoniem wil mailen dan ga ik even het dorp in. Daar is een leuk internetcafe, maar dat is niet mijn stijl.” Helaas wilde Odo niet reageren op een mailtje van SmallZine waarin we hem om een reactie vroegen.