De burgemeester van de gemeente Boxtel wil geen vergunning geven voor What The Hack, één van de bekendste hackersbijeenkomsten ter wereld.
Burgemeester Jan van Homelen heeft de organisatie van What The Hack laten weten dat hij de ‘ernstige vrees’ heeft dat ‘de openbare orde en veiligheid in gevaar komen’.
“Dit hebben we in zestien jaar tijd nog nooit meegemaakt”, zegt organisator Rop Gonggrijp. Gonggrijp, die eind jaren tachtig het hackersblad Hack-Tic uitgaf en aan de wieg stond van internetaanbieder XS4ALL, organiseert sinds 1989 om de vier jaar hackersbijeenkomsten.
“De burgemeester heeft misschien een beetje een raar beeld van wat wij, hackers, daar komen doen”, meent Gonggrijp. What The Hack stapt naar de rechter om alsnog een vergunning te krijgen voor het evenement dat tussen 28 en 31 juli in Liempde (gemeente Boxtel) moet plaatsvinden.
“Het gaat in onze gemeenschap tegenwoordig eigenlijk slechts zijdelings over inbreken of computerveiligheid”, probeert Gonggrijp de burgemeester gerust te stellen. “En als onze bezoekers al met die thema’s bezig zijn werken ze voor de overgrote meerderheid echt al jaren bij beveiligingsbedrijven.”
Zaklamp
Eerdere bijeenkomsten verliepen altijd uiterst gemoedelijk. De laatste bijeenkomst, Hackers At Large 2001 (HAL2001), vond plaats op de campus van de Universiteit Twente. “Bij HAL2001 werd de hele nacht alcohol geschonken en bestond de beveiliging uit twee man met een zaklamp”, zegt Gonggrijp.
In een brief aan burgemeester Van Homelen wijst de organisatie erop dat er nooit sprake is geweest van ‘enige verstoring van de openbare orde, laat staan gevaar voor de veiligheid’. “Diverse edities van het evenement zijn keerpunten geweest in de ontwikkeling van de Europese internetcultuur.”
De bijeenkomst in 1993, Hacking at the End of the Universe (HEU), speelde bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de doorbraak van internet in Nederland. De organisatoren van HEU hadden enkele maanden eerder XS4ALL opgericht, de oudste Nederlandse internetaanbieder voor particulieren. Op HEU werd De Digitale Stad (DDS) bedacht: voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met internet.
Internationaal
De bijeenkomsten die elke keer een andere naam hebben, staan internationaal hoog aangeschreven. Van over de hele wereld trekken hackers naar Nederland om te discussiëren over techniek, beveiliging, politiek en privacy.
Bekende beveiligingsexpert geven op de bijeenkomsten acte de présence. Zo waren bij HAL2001 onder meer Phil Zimmermann (de bedenker van PGP-encryptie), Emmanuel Goldstein (uitgever van het bekende hackersblad 2600) en Andy Müller van de Duitse Chaos Computer Club (CCC) aanwezig.
Voor What The Hack staan onder meer presentaties op het programma over de Europese plannen voor softwarepatenten, draadloos internet in ontwikkelingslanden en de onveiligheid van biometrische identificatie.