Vijf jaar Retecool

Toen Retecool begon, in mei 2000, waren er nog maar weinig Nederlandse weblogs. Verreweg de bekendste was Alt0169, het legendarische weblog van de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Bosch (ook wel bekend als de Kolonel). Een site waaraan Roth verslaafd was. “Die site stond garant voor elke dag plezier.”

“Op een avond zat ik samen met de Kolonel te zoeken naar een goede domeinnaam voor een soort weblog”, herinnert Roth zich. “Op een gegeven moment kwam ik op Retecool.com en ontstond het idee om een weblog te beginnen waar alleen maar hele leuke sites of juist hele slechte sites gelinkt werden, liefst zo ongenuanceerd mogelijk. Inmiddels gebeurt er veel meer, maar is de nuance gelukkig nog steeds ver te zoeken.”

Inderdaad. Want nog veel meer dan door de links naar dope graffiti-sites en coole webanimaties staat Retecool bekend om het keihard afkraken van Jan en alleman. De affaires waarin Retecool daardoor in de loop der jaren verzeild is geraakt, zijn al lang niet meer op de vingers van één hand te tellen.

Vrijpartij

Zo plaatste Retecool in juni 2001 beelden van een jongen uit Harderwijk die zo opging in een vrijpartij met zijn vriendin dat hij was vergeten dat zijn webcam aanstond.

Retecool houdt ervan om tegen de stroom in te zwemmen. Toen in de aanloop naar de Irak-oorlog honderden weblogs een button op hun site plaatsten om tegen de aanstaande Amerikaanse inval te protesteren, plaatste Retecool een button met de tekst ‘weblog against dictators’ naast een verbodsbord bestemd voor een sterk op Saddam Hoessein lijkende besnorde man.

Recent verschenen er oproepen op Retecool om de reactiepanelen van andere weblogs te vervuilen. Een actie waarvan onder meer Merel Roze en het (inmiddels gestopte) moblog Camarados.com het slachtoffer werden.

Ook de beunhazen uit de webdesignbranche krijgen er van langs van Roth, die zelf in zijn levensonderhoud voorziet met het ontwerpen van websites.

Hele hebben en houden

Mededogen met zijn ‘slachtoffers’ heeft Roth niet. “Mensen publiceren hun hele hebben en houden op internet en aangezien het internet vrij toegankelijk en openbaar is, moeten ze niet raar opkijken als iemand daar commentaar op heeft. Als ze willen dat er niet over wordt geschreven, dan moeten ze het niet online zetten.”

Dat geldt ook voor persoonlijke informatie (zoals telefoonnummers en adressen) van spammers die Retecool gewoon in de reacties laat staan. Ongevraagd reclamedrukwerk, stapels pizza’s en telefonische dreigementen voor de spammers zijn het gevolg.

Niet iedereen neemt Retecool dergelijke praktijken in dank af. Retecool is verscheidene malen het slachtoffer geworden van zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanvallen, waardoor het weblog uit de lucht werd gehaald. Enkele malen verstuurden spammers uit naam van Roth berichten. Deze ‘joe jobs’ zorgden ervoor dat de mailbox van Roth vol kwam te zitten met boze reacties en niet afgeleverde mails.

Retecool beschikt echter over een machtig wapen dat de spammers ontberen: de bezoekers van het weblog. Die zijn nooit te beroerd om met behulp van een door Retecool ter beschikking gesteld programmaatje de databases van de spammers te vervuilen of een spamsite uit de lucht te halen. Een ‘eer’ die ook de site van Radio 538 in februari 2003 ten deel viel. Dit omdat dj Jeroen van Inkel van het radiostation zijn luisteraars diverse malen had opgeroepen om massaal de sites van politieke partijen te bezoeken – een praktijk die ertoe leidde dat de betreffende sites bezweken.

Marc Dutroux

Last van boze ‘slachtoffers’ heeft Roth nauwelijks. “Ik krijg wel eens mail van mensen die me verbieden om een link te plaatsen naar hun website en soms wordt er zelfs gedreigd met juridische stappen. Uiteraard moet ik daar alleen maar heel erg hard om lachen.”

“Ik heb de afgelopen jaren de meest gruwelijke dreigementen in m’n mailbox gehad. Als ze echt heel erg leuk of bizar zijn, maak ik er meestal een uitgebreide post van. Een soort van gratis content eigenlijk. Over het algemeen barsten dergelijke mailtjes van de meest gruwelijke spellings- en grammaticafouten.”

Spijt van zijn berichten heeft Roth nooit gehad. “Af en toe denk ik wel eens dat ik sommige dingen wat anders had kunnen aanpakken, maar ik heb nog nooit spijt gehad van een post.”

Roth krijgt wel met gemengde gevoelens terug op de mirror (kopie) die hij maakte van een artikel uit het Engelse tijdschrift The Sprout. Het artikel bevatte de autopsiefoto’s van de slachtoffers van Marc Dutroux. “Daar ben ik niet zo trots op”, zegt Roth. In België werd het tijdschrift onder druk van de nabestaanden van de slachtoffers uit de handel gehaald.

De ouders van Julie en Melissa dienden vanwege de publicatie een klacht in tegen Retecool. In Radio Online waste internetjournalist Francisco van Jole Roth de oren. “Jammer dat de discussie niet over de inhoud van het artikel ging, maar juist over de zeer slecht gescande en vrijwel onherkenbare foto’s”, meent Roth.

Shocklogs

In een geruchtmakende uitzending van B&W kwamen Van Jole en Roth – die ooit samen urban golf speelden en samenwerkten bij het internetbedrijf BitMagic – opnieuw tegenover elkaar te staan. Van Jole uitte in het programma forse kritiek op ’treiterlogs’ zoals Retecool.

Retecool staat namelijk al lang niet meer alleen. Het eerste ‘shocklog’ – een fenomeen dat opmerkelijk genoeg alleen in Nederland lijkt te gedijen – heeft veel navolgers gekregen. Daarvan zijn Geenstijl en VKmag (voorheen Volkomen Kut) de bekendste.

“Het heeft best lang geduurd voordat er meer logs zoals Retecool kwamen”, aldus Roth. “Pas toen Retecool bij het grote publiek doorbrak, kwamen er andere logs die op een Retecool-achtige manier gingen loggen. Inmiddels is het redelijk uitgekristalliseerd en heeft ieder ‘shocklog’ zijn eigen gezicht en karakter.”

Roth spreekt regelmatig met de makers van GeenStijl en VKmag. “We hebben zelfs vrijwel dagelijks contact via MSN. In het begin overlapten de onderwerpen en de manier van benaderen elkaar nog wel eens, maar inmiddels heeft elk log zijn bestaansrecht wel bewezen. Retecool, GeenStijl en Volkomen Kut kunnen prima naast elkaar bestaan en vullen elkaar op sommige punten zelfs goed aan.”

“Waarom dergelijke weblogs een typisch Nederlands verschijnsel zijn, is mij een raadsel. Ik heb wel begrepen dat er in de Belgische blogosphere hele discussies gaande zijn waarom een dergelijk initiatief daar niet van de grond komt.”

De Belgen kunnen voorlopig nog wel even bij Retecool terecht. Want Roth en zijn medewerkers die luisteren naar namen als LB, Blues, Jacco, Mike, Behanger, Je_suis_Pie, Olaf en [3L] zijn nog niet van plan om te stoppen. “Wat mij betreft gaan we nog jaren door.”