Brinkhorst treedt niet op tegen tarieven UPC

Dat schrijft de minister van Economische Zaken in antwoord op vragen van de Tweede-Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Kees Vendrik (GroenLinks). De uitkomsten van het onderzoek van de NMa naar de tarieven van UPC (en Casema) zullen deze zomer verschijnen, de conceptbesluiten van de OPTA komen in mei.

“Zodra de resultaten van de onderzoeken van NMa en OPTA bekend zijn, zal duidelijk zijn hoe deze toezichthouders de bedrijfsvoering van UPC beoordelen”, schrijft Brinkhorst.

Gerkens vindt dat Brinkhorst meer haast moet zetten achter de onderzoeken. “De resultaten hadden er al lang moeten zijn.” Het SP-kamerlid zegt ‘verbolgen’ te zijn over de opstelling van de bewindsman. “Ik snap dat hij terughoudend is en de resultaten van de onderzoeken wil afwachten, maar hij kan toch zelf ook wel een mening formuleren? Deze antwoorden zijn bijna beschamend.”

Vuistje

Gerkens en Vendrik trokken bij Brinkhorst aan de bel naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw. Daaruit bleek dat UPC flink verdient aan zijn Nederlandse abonnees. De krant becijferde dat UPC vorig jaar zo’n 200 miljoen aan vrij kasgeld heeft overgehouden. Dat betekent 87 euro voor elk van de 2,3 miljoen abonnees.

UPC heeft de kabeltarieven de laatste jaren flink verhoogd. Het aldus verkregen geld wendt het kabelbedrijf aan voor investeringen in het buitenland.

In januari verklaarde John Malone, de eigenaar van UPC, al tegenover The Financial Times dat de marges in Nederland ‘erg hoog’ zijn. “De kabelbedrijven lachen in hun vuistje”, stelt Gerkens vast. “Met dank aan Brinkhorst.”