Brein pakt nu ook Releases4u.nl aan

Releases4u.nl is daarom gestopt met het aanbieden van zogeheten ed2k-links. Dat zijn links waarmee bezoekers eenvoudig konden uitvinden waar bepaalde bestanden (voornamelijk films) zich bevinden op het eDonkey-netwerk. Releases4u.nl biedt zelf geen bestanden aan.

Releases4u.nl heeft de links inmiddels vervangen door bestandsnamen. “We mogen geen ed2k-links meer verspreiden en hebben dus een ander systeem in gebruikgenomen, waardoor de bezoekers toch nog gebruik kunnen maken van onze index-service”, aldus Bart Otten van Releases4u.nl.

“Op dit moment hebben we geen links meer, maar leggen we uit hoe je een bestand kan vinden. Dit is dus puur informatief en Brein zal daar dus weinig tegen kunnen doen”, aldus Otten.

Tim Kuik van de Stichting Brein noemt de door Releases4u.nl gekozen oplossing ‘hetzelfde in een ander jasje’. “Het is nog steeds in strijd met de zorgvuldigheidsnormen die gelden in het maatschappelijk verkeer”, meent hij.

Of Brein nu alsnog een rechtszaak tegen Releases4u.nl aanspant, kan Kuik nog niet zeggen. “Daar beraden we ons nu op. Releases4u.nl is wel gezakt in prioriteit. Ik denk dat de nu door Releases4u.nl gekozen oplossing minder aantrekkelijk is voor consumenten.”

Internetpiraatjes

Releases4u.nl heeft volgens eigen opgave 4.500 bezoekers per dag. Er komen veel reacties, volgens Otten. “De reacties variĆ«ren van juridische hulp tot wetenswaardigheden over al lopende acties. In het forum heb ik Brein al gewaarschuwd dat het platleggen van Releases4u.nl waarschijnlijk ook de servers van Vuurwerk zal platleggen.”

Kuik is daarvan niet onder de indruk. “Van mij mogen al die internetpiraatjes op onze site schieten. Dan hebben ze het te druk om muziek en films te kopiĆ«ren.”

Afgelopen weekend was de site van de Stichting Brein offline na een DoS (denial of service) aanval. Brein is onlangs een offensief begonnen tegen sites die behulpzaam zijn bij het downloaden van films. Eerder moesten Emule.nl en Ondertitels.nl al inbinden onder druk van de auteursrechtenorganisatie.

Evenals Emule.nl en Ondertitels.nl voelt Releases4u.nl weinig voor een juridisch gevecht met Brein. “Dat gaat enorm veel tijd en geld kosten. Het gaat niet om recht, het gaat om wie heeft het geld. En dat weet Brein”, meent Otten.