Boete voor ‘Phileine zegt sorry’-verdachte

De Rotterdamse rechtbank bepaalde eerder deze week dat hij een boete van tweeduizend euro, waarvan 1500 euro voorwaardelijk, moet betalen. Ook zijn er zeven cd/dvd-branders van de verdachte verbeurd verklaard.

Vorig jaar oktober deed de FIOD invallen bij diverse abonnees van Eweka die ‘Phileine zegt sorry’ nog voor de première via usenet zouden hebben aangeboden. Op woensdag stond de eerste verdachte terecht.

Volgens Anthony Jagroop, woordvoerder van het openbaar ministerie, is de persoon in kwestie niet veroordeeld vanwege het aanbieden van ‘Phileine’. “Dat had wel gekund, want de verspreiding van de film is wel de aanleiding van het onderzoek geweest. Uiteindelijk is dat punt echter uit de tenlastelegging gelaten. Bij de verdachte werden meerdere artikelen aangetroffen waarmee hij de auteurswet overtrad.”

De verdachte verweerde zich tijdens de rechtszaak door te stellen dat het kopiëren van muziek en software een ‘uit de hand gelopen hobby’ was. Er zou nooit sprake zijn geweest in de handel van gekopieerd materiaal.

Volgens het openbaar ministerie zullen er nog meer verdachten voor moeten komen in de ‘Phileine’-zaak. “Het precieze aantal moet echter nog worden bepaald”, aldus Jagroop.