Boete van 7.000 euro voor registratie e-bay.nl

Dat heeft het centrum voor arbitrage en bemiddeling van de World Intellectual Property Organization (WIPO) op 30 november besloten. De uitspraak van het WIPO, een VN-organisatie die onder meer Nederlandse domeingeschillen behandelt, is eerder deze week gepubliceerd op de site Domjur.nl.

De arbiter die het domeindispuut behandelde, oordeelde ook dat JustDesign het domein e-bay.nl moet overdragen aan de Amerikaanse veilingsite.

JustDesign bestreed tijdens de behandeling van het geschil niet dat het domein e-bay.nl inbreuk maakt op het merkrecht van eBay. Wel vindt het Amersfoortse bedrijf de schadevergoeding die het moet betalen veel te hoog.

Arbitragekosten

JustDesign moet nu opdraaien voor de arbitragekosten (2.250 euro) én voor de kosten die eBay heeft moeten maken voor juridische bijstand (4.750 euro). Volgens de arbiter was er sprake van ‘kwade trouw’ van JustDesign.

Bij een gewone rechter zou de schadevergoeding een stuk lager zijn uitgevallen, denkt internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm. “Voor eisers is het dus aantrekkelijk een arbitrageprocedure te beginnen in plaats van een gewone, civiele procedure”, concludeert hij.

Sinds 29 januari 2003 hoeven domeinnaamgeschillen niet meer door de rechter te worden behandeld, maar kunnen partijen ook naar het centrum voor arbitrage en bemiddeling van de WIPO stappen.