Boekensite PCM moet bezuinigen

BoekNet zal zich volgens een ingewijde gaan concentreren op het verkopen van boeken. Aanvullende diensten, zoals een literaire agenda en interviews met schrijvers op de site, komen te vervallen. “We zullen niet langer de wereld rondom het boek in kaart brengen.”

Bovendien zal BoekNet minder uitgeven aan reclame en marketing. “Het afgelopen voorjaar zijn we behoorlijk aanwezig geweest in de media. Dat wordt nu minder.”

De bezuinigingsoperatie van BoekNet betekent ook dat een deel van de veertien arbeidsplaatsen bij BoekNet komt te vervallen. Medewerkers krijgen ‘waar mogelijk’ een andere baan aangeboden bij PCM. Hoeveel mensen er overblijven bij BoekNet kan directeur Maarten Timmers-Verhoef niet zeggen.

Volgens een andere bron zou de bezuinigingsoperatie het einde van BoekNet inluiden. De directeur van BoekNet bestrijdt dat. BoekNet zal volgens hem binnen zes weken met een nieuwe, afgeslankte site komen. “We gaan gewoon door.”

Bezuinigingen bij PCM

BoekNet lijkt met deze bezuinigingsoperatie hoe dan ook het nieuwste slachtoffer te worden van de problemen bij uitgever PCM. Met name de internetactiviteiten van PCM hebben het daarbij te verduren. In maart besloot PCM de activiteiten voor de vacaturesite Clickwork op een lager pitje te zetten.

Eerder sneuvelden de plannen voor kennismakingssite en een cultuursite. Ook een reissite die PCM in samenwerking met ATP Online in het voorjaar van 2001 zou lanceren, laat nog altijd op zich wachten. Twee directieleden van PCM Interactieve Media (de internetpoot van PCM), Marina Kooijmans en Ton van Rhijn, konden onlangs hun biezen pakken. Ook op andere gebieden heeft PCM het moeilijk. De uitgever kondigde vorige week een vacaturestop voor al zijn krantenredacties (NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en Algemeen Dagblad) aan. Door de verslechterde economische omstandigheden lopen de inkomsten uit advertenties terug.