‘Bijhouden weblog dwingt tot reflectie’

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) kan zich een leven zonder weblog nauwelijks meer voorstellen. Hij begon zijn online dagboek ooit als een pr-instrument, maar inmiddels is hij ervan overtuigd dat het bijhouden van een weblog nog veel meer voordelen heeft. “Als Tweede Kamerlid ben je constant aan het rennen. Het bijhouden van een weblog dwingt je om elke dag even vijftien minuten te gaan zitten en te reflecteren op wat je doet.”

Bloggen is volgens Van der Ham een prima manier om zonder tussenkomst van de media in contact te treden met de kiezers. “Ik kan de media niet dwingen om me elke dag aan het woord te laten. Op mijn weblog kan ik echter onbeperkt vertellen over wat me bezighoudt.” Een blog blijkt bovendien een goed middel om te ontsnappen aan de fractiediscipline. “Een aardig voorbeeld is Klaas de Vries die als Tweede Kamerlid vaak kritisch schreef over zijn partij, de PvdA.”

Van der Ham vertelde vrijdag over zijn blog-ervaringen tijdens Blog08, een internationale weblog-conferentie in Amsterdam. Volgens Ernst-Jan Pfauth, organisator van Blog08, is de bijeenkomst bedoeld om de aanwezige webloggers te inspireren. “Je hoort nu af en toe dat webloggen dood zou zijn. Op deze dag laten we zien dat dat niet geval is.”

Internet uitlezen

Het fenomeen webloggen dook voor het eerst op in 1997. De Amerikaan Jorn Barger gebruikte de term ‘weblog’ om zijn overzicht van interessante web-bestemmingen mee aan te duiden. Vlak voor de eeuwwisseling gingen de eerste Nederlandse blogs van start. Ze werden volgeschreven door mensen die ‘drie maal daags het hele internet uitlezen’, zoals Nederlands eerste blogger Jeroen Bosch (van het inmiddels opgeheven Alt0169.com) het eens verwoordde.

Een decennium is er het nodige veranderd. Bestonden de eerste weblogs voornamelijk uit een lijst met verwijzingen naar interessante sites – her en der voorzien van één of twee regels commentaar – tegenwoordig schrijven de meeste bloggers complete artikelen en plaatsen ze foto’s en video’s. Op sommige blogs komen er zelfs helemaal geen links meer aan te pas. “Ik plaats niet zoveel links”, zegt de Amerikaan Loren Feldman van 1938media.com. “Als mensen meer willen weten over een persoon of onderwerp waarover ik schrijf, moeten ze maar naar Google gaan.”

Liefdewerk oud papier

Voor de eerste webloggers was het bijhouden van een site liefdewerk oud papier. Inmiddels zijn er – ook in Nederland – redelijk wat mensen die kunnen leven van hun weblog. Sommige bloggers kunnen leven van de advertentie-inkomsten op hun site, voor anderen blijkt een blog een soort visitekaartje. “Ik heb nooit een cv hoeven maken. Ik krijg voldoende aanbiedingen voor werk via mijn blog”, aldus weblogger Nalden.

Arnoud de Jong, blogger van het eerste uur, kijkt met gemengde gevoelens naar de commerciële ontwikkelingen in de weblog-wereld. Dat de toegangsprijs voor Blog08 bijna 200 euro bedroeg, vindt hij veelzeggend. “Vroeger kwamen webloggers gemoedelijk bij elkaar in het Vondelpark. Maar die tijden lijken grotendeels voorbij”, schrijft hij op zijn weblog Verbal Jam.

Volgens organisator Pfauth was de hoge toegangsprijs onvermijdelijk gezien de buitenlandse gasten, maar hij kan zich wel wat voorstellen bij het sentiment van De Jong. “Je moeten niet gaan bloggen omdat je denkt dat je er rijk mee kunt worden, maar omdat je het leuk vindt.”

Dit artikel verscheen op NOS.nl.