Bevelander maakt kans op Big Brother Award

Donner heeft zelfs een `speciale dubbele nominatie’ ontvangen in de categorie `personen’. Volgens de jury was deze speciale vermelding nodig, `om recht te doen aan de stroom van voorstellen, suggesties en ideeën van Minister Donner die de privacy schenden en de controle over burgers vergroten’.

In Balkenende I zette Donner zich in voor themaregisters waarin de politie informatie over onverdachte personen mag opslaan en voor een verlenging van de bewaartermijn voor ‘zachte’ informatie door de politie. In het huidige kabinet is hij verantwoordelijk voor het geheimhouden van aftapcijfers en de introductie van de algemene identificatieplicht.

De Big Brother Awards worden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan personen, bedrijven en overheden die zich hebben ingezet om inbreuk te maken op de privacy van burgers.

Bevelander is genomineerd vanwege zijn spampraktijken. Door het vervalsen van afzendadressen heeft de internetondernemer de `privacy van willekeurige internetgebruikers geschaad’, meent de jury waarin onder meer Kazaa-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en publiciste Karin Spaink zitten.

Advocatenkantoren

Behalve Bevelander en Donner maken ook bedrijven als KPN (doorverkopen adresgegevens geheime nummers) en Translink (het bedrijf achter de OV Chipkaart) kans op een Big Brother Award. Zij moeten het in de categorie `bedrijven en instellingen’ opnemen tegen de Nederlandse advocatenkantoren die gebruikmaakten van het dubieuze handelsinformatiebureau Mariëndijk.

In de categorie `overheden’ strijden de IND (bewaren e-mails werknemers), het ministerie van Justitie (zie minister Donner) en het Openbaar Ministerie (doet geheimzinnig over het aftappen van telefoons) om de twijfelachtige eer om als grootste privacyschender te boek te komen staan.

Ook drie voorstellen maken kans op onderscheiding. Het gaat daarbij om de identificatieplicht, de wet vorderen gegevens telecommunicatie en het preventief fouilleren.

Op zaterdagavond 11 oktober worden de winnaars van de Big Brother Awards bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Paradiso, Amsterdam. De presentatie is in handen van columnist Pieter Hilhorst.