Belgische staat wil Belgie.be van Nederlanders

Daartoe heeft de Belgische federale overheid een klacht ingediend bij de domeinarbitragecommissie Cepina, zo meldt T-Zine.

De Belgische overheid heeft vierduizend euro geboden voor het domein, maar dat vindt de huidige eigenaar Domain Services Rotterdam te weinig. Eerder ging een ander Nederlands bedrijf, Totaalnet, wel akkoord met een bod van vierduizend euro op Belgique.be.

Domain Services Rotterdam, dat zichzelf omschrijft als ‘specialist in generieke domeinnamen’, wil tienduizend euro hebben. Geen onredelijk bedrag, meent Tom Jacobs van het Rotterdamse bedrijf. “We hebben er inmiddels veel tijd in zitten, zeker honderd uur. We zijn enkele malen naar Brussel afgereisd om met vertegenwoordigers van premier Verhofstadt te praten, we hebben advocatenkosten gemaakt.”

Ook heeft Domain Services Rotterdam kosten gemaakt door een plan te schrijven voor de ontwikkeling van websites voor de Belgische overheid. “We hadden in ruil voor het domein graag een opdracht voor de Belgische overheid willen uitvoeren”, aldus Jacobs.

Ringtone-site

Op dit moment staat er een ringtone-site op Belgie.be. Jacobs: “We zijn begonnen met een zoekmachine, omdat er daar weinig van zijn in BelgiĆ«. Dat bleek echter geen commercieel succes. Daarom zijn we daarmee gestopt. Om toch iets met het verkeer naar de site te doen, bieden we nu ringtones aan.”

Domain Services Rotterdam registreerde het domein in december 2000, toen de registratie van Belgische domeinnamen werd geliberaliseerd. Jacobs: “Voor de liberalisatie had de Belgische overheid het domein Belgie.be al kunnen claimen. Dat was de overheid ook van plan, maar ze heeft het niet gedaan.”

Marc van Wesemael van DNS.be (de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van ‘.be’-domeinen) bevestigt het verhaal van Jacobs. “De overheid heeft het domein Belgium.be nog voor de liberalisering geclaimd, dus dat had ze met Belgie.be en Belgique.be ook kunnen doen.”

Jacobs verwacht dat Domain Services Rotterdam het domein Belgie.be uiteindelijk aan de overheid zal moeten overdragen. “Wij snappen ook wel dat de Belgische overheid de meest logische eigenaar van dat domein is. Het gaat ons echter om de compensatie. Het aanbod van de Belgische overheid is te laag, gezien de tijd die we inmiddels in het domein hebben gestoken.”

Update, 12:55 uur: De site Belgie.be is inmiddels weer aangepast. Op de site staat nu een artikel uit de Belgische krant De Standaard met de kop ‘Ruzie tussen premier en Voorlichtingsdienst deed www.belgie.be verloren gaan’.