In 2003 zetten de Chinese autoriteiten 60 procent meer `internetdissidenten’ achter slot en grendel dan het jaar daarvoor.
Dat zei Marleen van Ruijven van de mensenrechtenorganisatie Amnesty vrijdag op het `open air network event’ Megabit in Ede. Samen met XS4ALL-woordvoerster Judith van Erve hield zij een lezing over censuur op internet.
Veel landen censureren internet, maar China spant de kroon, meent Van Ruijven. Het online publiceren over de dodelijke longziekte SARS kan bijvoorbeeld al genoeg zijn om te worden opgesloten.
Van Ruijven verhaalde van Huang Qi, die in 1998 een site opzette om mensen te helpen bij het vinden van verdwenen familieleden. Daarnaast bevatte de site informatie over de in China verboden beweging Falun Gong en over de onafhankelijkheidsbeweging in de autonome regio Xinjiang Uighur.
Voor de Chinese autoriteiten was dit voldoende reden om Qi in juni 2000 op te pakken. “Pas na drie jaar werd hij in een oneerlijke rechtszaak tot vijf jaar cel veroordeeld wegens propaganda tegen de staat”, vertelt Van Ruijven. Tijdens zijn gevangenschap werd Qi volgens Amnesty mishandeld.
Handtekeningenlijsten
De boodschap van Amnesty en XS4ALL gaat er bij de bezoekers van Megabit in als Gods woord in een ouderling. De mensen die hun tenten hebben opgeslagen op het terrein van Megabit, kunnen met een gerust hart zeggen dat ze beschikken over een bovengemiddelde kennis van internet en computers.
Terwijl een groter openlucht computerevenement zoals Campzone veel gamende jongeren aantrekt, zijn er bij Megabit vooral mensen aanwezig die zich professioneel met internet bezighouden. Zo werken veel van de bezoekers voor internetaanbieders – er is een flinke afvaardiging van organisator BIT, een zakelijke internetaanbieder.
Privacy en censuur op internet zijn onderwerpen die velen van hen aan het hart gaan. De handtekeningenlijsten van Amnesty die na de lezing klaarliggen, worden dan ook grif ondertekend.
HAL2001
Het is dit jaar de derde keer dat Megabit plaatsvindt. “We houden Megabit drie keer per vier jaar”, zegt organisator Michel van Osenbruggen. Volgend jaar hopen de organisatoren van Megabit een jaartje te kunnen overslaan.
Ze gaan ervan uit dat er in 2005 een groter Nederlands openlucht internetevenement op het programma staat: de opvolger van de hackersconventies HIP97 en HAL2001, die respectievelijk in 1997 en 2001 werden gehouden.
HAL2001 vormde een belangrijke inspiratiebron voor de organisatoren van Megabit die een vergelijkbaar evenement – zij het op kleinere schaal – wilden houden. Net als bij HIP97 en HAL2001 komen er bij Megabit veel onderwerpen aan bod die zich op het snijvlak van internet en politiek bevinden.
Verkeersgegevens
Na de lezing over censuur op internet volgde er bijvoorbeeld een lezing over het bewaren van zogeheten verkeersgegevens. Verkeersgegevens zijn onder meer de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een gsm-toestel of de adressen waarnaar iemand mailt.
Welke verkeersgegevens telecom- en internetaanbieders straks moeten gaan bewaren, blijft nog onduidelijk, zo hield Maurice Wessling van Bits of Freedom zijn gehoor voor. Als het aan de politie- en opsporingsdiensten ligt, wordt er echter zoveel mogelijk informatie opgeslagen (bijvoorbeeld over bezochte webpagina’s) opgeslagen.
Veel van de aanwezigen twijfelen aan de technische haalbaarheid van de voorstellen om zulke grote hoeveelheden verkeersgegevens op te slaan. “De politiek maakt van hun probleem ons probleem”, vatte een medewerker van BIT de stemming in de zaal samen.
Megabit kan nog op zaterdag en zondag worden bezocht. Een verslag van Campzone, het openlucht evenement dat tegelijkertijd met Megabit plaatsvindt in de Flevopolder, staat op de site van Het Parool.