Google eist Googel.nl op vanwege ‘verwarring’

Peter Beunk registreerde het domein Googel.nl twee jaar geleden. Hij zette een eigen zoekbalk op de pagina. Wie een zoekopdracht intypte, kwam vervolgens op de resultatenpagina van Google uit.

Een maand geleden ontving Beunk een bericht van Google. Volgens de merkrechtjuristen van de zoekmachine kan het domein Googel.nl voor verwarring zorgen, omdat het te veel lijkt op de adressen die Google zelf gebruikt.

Hoeveel bezoekers Beunk op Googel.nl binnenkreeg, weet hij niet. “Wel hield ik het aantal sessies bij. Dat lag dagelijks rond de achtduizend. In de tijd dat ik het domein in handen heb gehad, heb ik ruim 3,5 miljoen sessies op de site gehad. Veel bezoekers hadden Googel.nl als startpagina ingesteld.”

Beunk is niet van plan om het verzoek van Google om de domeinnaam over te dragen aan te vechten. “Ik ben er altijd van uitgegaan dat Google ooit contact met me op zou nemen over het domein. Ik heb nooit winst willen halen uit Googel.nl.”

Hij heeft het domein inmiddels per fax aan Google overgedragen. “Ik verwacht dat Googel.nl in de loop van deze week zal verwijzen naar Google.nl. Dat is een beetje afhankelijk van de haast die Google ermee maakt.”

In de tussentijd laat Beunk de domeinnaam nog verwijzen naar zijn persoonlijke site. “Op deze manier krijgt mijn hobbysite aardig wat hits. Dat is weer goed voor het zoekresultaat in Google”, voegt hij er met een knipoog aan toe.