Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil technologieën als WiFi aan banden leggen. Draadloze netwerken zouden de militaire radars kunnen storen.
De onder meer voor WiFi gebruikte ‘signalen’ zouden tien soorten radarsystemen waarvan het leger gebruik maakt, kunnen ontregelen. Volgens het ministerie van Defensie zijn technische beperkingen daarom noodzakelijk om de nationale veiligheid te kunnen garanderen.
Mensen uit het bedrijfsleven, waaronder vertegenwoordigers van Microsoft en Intel, hebben vorige week geprobeerd om het ministerie van Defensie op andere gedachten te brengen, zo bericht The New York Times.
De bedrijven vrezen dat de pogingen van het Pentagon om draadloze netwerken aan banden te leggen, er toe kunnen leiden dat één van de weinige succesvolle innovaties van de laatste jaren wordt gefrustreerd. Voor het deel van het spectrum waarvan WiFi gebruik maakt (2,4 en 5 GHz) is nu geen vergunning nodig.
Het gebruik van WiFi (ook bekend als 802.11b) wordt steeds populairder. Met name in de stedelijke gebieden in Europa, Azië en de Verenigde Staten gebruiken steeds meer mensen het WiFi-protocol om bijvoorbeeld op straat te kunnen internetten. Bibliotheken, hotels, cafés en vliegvelden bieden vaak draadloze internettoegang aan.
Eenvoudige oplossing
De vertegenwoordigers van het bedrijfsleven geven toe dat voor draadloze internettoegang gebruik gemaakt wordt van radiofrequenties die het leger gebruikt. Voor dat probleem bestaat volgens hen echter een eenvoudige oplossing. Nieuwe manieren waarop het frequentiespectrum wordt gedeeld, kunnen uitkomst bieden.
Militaire netwerken en draadloze-internetapparaten kunnen volgens het bedrijfsleven makkelijk naast elkaar bestaan. In Europa zijn al apparaten op de markt die het merken als er een militaire radar in de buurt is. De radar van het leger krijgt dan automatisch voorrang. In de Verenigde Staten zal deze apparatuur binnenkort ook de markt komen, zo weet The New York Times.
Eerder deze maand vroeg Amerika op een bijeenkomst van de World Administrative Radio Conference (de in Genève gevestigde organisatie die gaat over de toewijzing van frequenties) aandacht voor de problemen van het leger. Algemeen wordt aangenomen dat het Pentagon weinig internationale steun zal krijgen in deze zaak.
Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van burgers die door het gebruik van draadloze netwerken militaire radarsystemen hebben ontregeld.