Algemeen Dagblad sluit forum na racisme

Het is de tweede keer dat de Rotterdamse krant zijn forum sluit. In juni deed het Algemeen Dagblad dat ook al. Om het digitale vandalisme binnen de perken te houden, voerde de krant destijds een registratieprocedure in voor de deelnemers aan het forum. Op die manier hoopte de krant ongewenste bezoekers buiten de deur te kunnen houden.

Tevergeefs, zo blijkt nu. Er verschenen nog steeds met enige regelmaat racistische bijdragen op het forum. “Mensen uitsluiten helpt niet”, aldus Alex Beishuizen van het AD. “Ze melden zich gewoon weer onder een nieuwe naam aan.”

Deze keer is de sluiting van het forum definitief. “Er namen niet zoveel mensen aan die discussies deel. Zeker niet als je het afzet tegen de bezoekersstatistieken van de andere delen van de site”, zegt Beishuizen. “We hebben geen zin om voor enkele tientallen mensen een moderator aan te stellen.”

Volgens een lezer van WebWereld zou het AD de problemen met het forum gedeeltelijk aan zichzelf hebben te danken. Volgens hem verwijderde de redactie complete onderdelen als er een verkeerde bijdrage was verschenen.

Beishuizen bestrijdt dat. “Met ons systeem konden we ook enkele berichten eruit halen. Alleen als iemand een racistisch onderwerp aansneed, verwijderden we de complete thread.”