Afluistersystemen falen bij terreuraanslagen

Veiligheidsexperts vermoeden dat de terroristen geen gebruik hebben gemaakt van technische communicatiemiddelen, zoals telefoon of internet. “Terroristische organisaties communiceren doorgaans via bodes en andere niet-digitale methodes”, aldus John Garber, vice-president van Cryptec Secure Communications en voormalig medewerker van de National Security Agency (NSA).

Na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon zouden er wel twee telefoongesprekken zijn ondergeschept tussen leden van de Al Quaida groep van Osama bin Laden, die wordt verdacht van de aanslagen.

De terreuraanslagen bewijzen hoe dan ook dat afluistersystemen zoals Echelon van weinig waarde zijn bij het voorkomen van terroristische aanvallen. Het is onmogelijk om al het communicatieverkeer wereldwijd af te luisteren en het is bovendien onwaarschijnlijk dat terroristen voor vertrouwelijke berichten hun toevlucht nemen tot telefoon of internet.

Chatboxen en sekssites

In februari meldde de Amerikaanse krant USA Today nog dat Osama bin Laden en andere moslimfundamentalisten versleutelde boodschappen zouden gebruiken om elkaar op de hoogte te houden.

“We gebruiken alle hulpmiddelen die we nodig hebben om de jihad tegen de IsraĆ«lische bezetters en hun bondgenoten te ondersteunen”, aldus Ahmed Yassin, oprichter van Hamas destijds tegenover USA Today.

Volgens ambtenaren en veiligheidsexperts zouden terroristen berichten en foto’s via chatboxen, sekssites en andere populaire websites verspreiden. Op die manier zouden zij aanslagen voorbereiden op de Verenigde Staten.

In Afghanistan, waar Osama bin Laden hoogstwaarschijnlijk verblijft, is internet sinds enige tijd verboden. Alleen leden van de regerende Taliban hebben toegang tot internet bij speciale gelegenheden. Dat moslimfundamentalisten sekssites zouden gebruiken, zoals USA Today meldde, lijkt gezien hun ideologie weinig aannemelijk.