Afluisterapparatuur Nederland weer onder vuur

In het EO-programma ‘Het Onderzoek’ zeggen verschillende bronnen dat de Nederlandse tapkamers ‘lek’ zijn, zo meldt Trouw. Zo zegt een medewerker van een politietapkamer: “Je haalt de Mossad binnen. Het gaat naar Israël.”

De in Nederland gebruikte aftapapparatuur van het Israëlische bedrijf Comverse Infosys is al langer omstreden. In december 2001 arresteerde de Amerikaanse politie bijna honderd Israëlische burgers die in staat zouden zijn om in te breken op de ook in de Verenigde Staten gebruikte apparatuur van Comverse Infosys. De FBI stelde naar aanleiding van de ‘omgekeerde afluisterpraktijken’ een onderzoek in naar de Israëlische leverancier.

In de rechtszaak tegen de Turks-Koerdische zakenman Huseyin Baybasin uitten twee getuige-deskundigen ook al kritiek op de aftapapparatuur. Een van hen, veiligheidsexpert Ronald Eygendaal, zei in juni tegen WebWereld: “De gebruikte techniek is aantoonbaar onjuist als je het juridisch tegen het licht houdt. Je kunt de vraag stellen of je de verzamelde informatie mag gebruiken als wettelijk overtuigend bewijs.”

De voornaamste kritiek van Eygendaal was dat de overheid had nagelaten om de aftapapparatuur te ‘ijken’. “De aftapapparatuur zou door een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld TNO, geijkt moeten worden. Maar de overheid vindt dat te duur.”

Bewijs dat informatie wordt doorgesluisd naar Israël is moeilijk te leveren. Alleen de Israëli hebben toegang tot het inwendige van de afluisterapparatuur.