Adreslijst Leefbaar Nederland ‘ontvreemd’

Mensen die zich hebben aangemeld voor de mailinglist van Leefbaar Nederland, krijgen de laatste dagen regelmatig e-mails van Leefbaarbbs.nl. Daarin wordt onder meer een lans gebroken voor de dit weekend weggestuurde lijsttrekker Pim Fortuyn.

Zo ontvingen abonnees van de LN-mailinglijst vannacht een bericht met als titel ‘Help Pim z’n karwei afmaken!’. Het bericht is afkomstig van de makers van de site Leefbaarbbs.nl,

De verstuurders van de e-mail roepen de ontvangers op om een steunverklaring te tekenen die Fortuyn nodig heeft om overal in Nederland mee te kunnen doen aan de verkiezingen. “We zoeken in ieder kiesdistrict 30 mensen die deze steunverklaring gaan tekenen.”

Jan Nagel

Onder het bericht staat geen naam van de afzender. In eerdere e-mails ondertekenden de mensen van Leefbaarbbs.nl hun berichten met Jan Nagel en Willem van Kooten, twee van de oprichters van Leefbaar Nederland.

Het is niet voor het eerst dat criticasters van de nieuwbakken partij met het adressenbestand aan de haal gaan. Eerder maakte een voormalige vrijwilliger van Leefbaar Nederland, Cor Eberhard, gebruik van de adressen om LN-voorzitter Jan Nagel zwart te maken.

Leefbaar Nederland zit ondertussen behoorlijk in zijn maag met de ongevraagde berichten die de abonnees van zijn mailinglist om de haverklap ontvangen. In een e-mail aan de ‘leden en belangstellenden’ biedt het bestuur dan ook zijn verontschuldigingen aan.

Aan de kaak

“Wij nemen deze zaak bijzonder hoog op en zullen alles op alles zetten om de persoon of personen die verantwoordelijk zijn voor het ontvreemden van ons databasebestand en het onrechtmatig gebruik daarvan aan de kaak te stellen”, belooft het bestuur in een vreemd soort Nederlands.

Volgens Leefbaar Nederland is het adressenbestand eigendom van de partij en mag het ‘zonder nadrukkelijke toestemming van het bestuur niet door derden gebruikt worden’.

Mogelijk hebben de tegenstanders van Leefbaar Nederland de adreslijst gekregen doordat de partij in het verleden een keer alle ontvangers van de LN-nieuwsbrief in het cc-veld plaatste.

Volgens Leefbaar Nederland is het echter uitgesloten dat Leefbaarbbs.nl gebruik heeft gemaakt van het adressenbestand dat per ongeluk naar de leden is verstuurd. “Ook mensen die zich daarna hebben aangemeld op de mailinglist, krijgen die mailtjes. Het is duidelijk dat de e-mailer iemand is die toegang heeft gehad tot de databestanden van Leefbaar Nederland.”