Talpa heeft acht internetradiostations gelanceerd: Radio Digitaal. Premier Jan Peter Balkenende is enthousiast.
Talpa-oprichter John de Mol en premier Jan-Peter Balkenende gaven dinsdagmiddag gezamenlijk het startschot voor Radio Digitaal. De minister-president noemde het internetradioproject van De Mol ‘fascinerend’ en ‘grensverleggend’.
Radio Digitaal is van start gegaan met acht zenders: Flashback Radio (jaren tachtig), Love Radio (romantisch), Real Rock Radio (moderne rock), Hits4kids (kindermuziek), Non-Stop 40 (top40), Power FM (klassieke rock), JFK (jazz, funk en soul) en 24/7 Dance (dance).
De bestaande Talpa-radiozenders Radio 538, Radio 10 Gold en Juize.fm zijn eveneens via Radio Digitaal te beluisteren.
Infrastructuur
De internetradiostations worden net zoals traditionele commerciĆ«le stations gefinancierd uit reclame-inkomsten. Omdat Radio Digitaal via internet uitzendt, is Talpa niet gebonden aan reclameregels die voor ‘ouderwetse’ radiozenders gelden. “Maar we zullen zeker niet te veel commercials uitzenden”, zegt De Mol. “Anders lopen de luisteraars weg.”
De Mol heeft hoge verwachtingen van de digitale radiozenders, al zullen de inkomsten voorlopig achterblijven bij die van het grote succesnummer van Talpa, Radio 538. “We bieden nu acht zenders aan, maar we hebben de infrastructuur om 16 of 24 zenders aan te bieden. Met Radio Digitaal kunnen we straks in principe iedere doelgroep bedienen”, denkt De Mol. “Dat is ook prettig voor adverteerders. Zij weten wie er naar de zenders luisteren.” Talpa wil reclamevrije varianten van de radiozenders tegen betaling aanbieden aan bijvoorbeeld winkels.
De online radiozenders zijn ook een proeftuin voor tv-kanalen die Talpa in de toekomst via internet wil aanbieden. Volgens De Mol zal de eerste online tv-zender van Talpa ‘op niet al te lange termijn’ van start gaan.
Weerbericht
De zenders zullen aanvankelijk met name populair zijn bij jongeren, zo verwacht Talpa. “Veel jongeren luisteren nu al naar internetradio op het werk of tijdens het maken van huiswerk”, aldus Ronald Goes, CEO van Talpa Media. “Later zal deze techniek zich over alle lagen van de bevolking verspreiden.”
Luisteraars van de zenders kunnen hun stem uitbrengen op de gedraaide muziek. De zenders hebben geen dj’s die de muzieknummers aan elkaar praten. Wel wordt de muziek ieder uur onderbroken door het ANP-nieuws en het weerbericht.