Balkenende: Bill Gates vindt dat Nederland het goed doet

Dat heeft Gates onlangs tegen premier Jan Peter Balkenende gezegd, zo verklaarde de laatste dinsdagmiddag bij de start van acht nieuwe internetradiostations van Talpa. “Ik heb Bill Gates in het torentje gesproken en hij was erg positief over de ontwikkelingen in Nederland.”

Nederland scoort hoog in lijstjes van landen met een hoge breedbandpenetratie. Meer dan 4 miljoen huishoudens hebben een adsl- of kabelinternetaansluiting.

Fascinerend

Volgens Balkenende is de creatieve industrie van groot belang voor Nederland. Hij trok tijdens zijn toespraak een vergelijking met het verleden en sprak over een ‘VOC-mentaliteit’. Daarmee doelde de minister-president op ‘de wil om vooruit te komen en de eerste te willen zijn’.

“Ik vind de creatieve industrie fascinerend. Het zijn ondernemers die Nederland op de kaart willen zetten”, zo wist Balkenende. “Alleen met excellente ondernemers kun je het redden.”

Publieke taak

Ronald Goes, CEO van Talpa Media, greep de aanwezigheid van Balkenende aan om enkele grieven te uiten. Zo klaagde Goes over de met belastinggeld gefinancierde internetactiviteiten van de publieke omroepen en hun digitale themakanalen.

“Ik ben een warm voorstander van de publieke omroep, maar we zijn gebaat bij een heldere taakomschrijving voor de publieke omroepen”, aldus Goes. “Waar houdt de publieke taak op?”

Balkenende ging niet op de vragen van Goes in. “Ik heb goed naar u geluisterd”, zei de premier.