Aanpak ombouwers spelcomputers strenger

Spelcomputers die in Nederland worden verkocht, zijn zo gemaakt dat gebruikers er geen gekopieerde of Amerikaanse games mee kunnen spelen. Veel eigenaars van een Playstation of een Gamecube laten hun console daarom ombouwen. Er wordt een chip in de spelcomputer geplaatst waardoor gekopieerde spelen toch kunnen worden gespeeld.

Ombouwers van gameconsoles verdedigen hun activiteiten doorgaans door er op te wijzen dat consumenten met een omgebouwde computer een kopie van een spel voor zichzelf kunnen maken.

De Stichting Brein schat dat de markt voor gekopieerde spellen in Nederland 39 miljoen euro per jaar bedraagt. “Dat gaat dan om de straatwaarde van de gestolen spellen. Als je die games in de winkel zou kopen, ligt het bedrag wel tien keer hoger”, licht Tim Kuik van de Stiching toe.

Doorverwijzen

Tot voor kort richtte de Stichting Brein zich met name op de verkopers van illegaal gekopieerde spellen, maar nu heeft de auteursrechtenorganisatie ook de ombouwers van spelcomputers in het vizier. “Die twee werelden zijn vervlochten. We hebben bewijzen dat er diverse ombouwers zijn die hun klanten doorverwijzen naar de aanbieders van illegale spellen”, aldus Kuik.

Stichting Brein heeft inmiddels drie ombouwers gesommeerd om hun activiteiten te staken. “Daarbij hebben we hun gevraagd een onthoudingsverklaring te tekenen, waarin ze beloven zich nooit meer met het ombouwen van spelcomputers bezig te houden. In ruil daarvoor zullen wij dan geen zaak tegen hen aanspannen vanwege hun activiteiten in het verleden.”

De bedrijven die de onthoudingsverklaring niet tekenen, sleept de Stichting Brein voor de rechter. Kuik geeft toe dat hij hoopt dat er een rechtszaak komt. “Op die manier kun je een precedent scheppen. Anders blijven we maar als een papieren tijger door het land lopen. Het zou me tegenvallen als de ombouwers nu op hun rug gaan liggen met de pootjes omhoog.”

Kuik verwacht dat de eerste rechtszaak tegen een ombouwer binnen een maand zal plaatsvinden.