Nu zijn er 23 bewoners, maar in 2004 moeten 10.000 bewoners van de Amsterdamse wijk Zeeburg zich hebben aangesloten bij de ‘internetproeftuin’ Cyburg.
Dat is een kwart van alle inwoners van het stadsdeel Zeeburg, waar behalve de Indische buurt ook het KNSM-eiland, het Java-eiland en het Borneo-eiland deel van uitmaken. Om dat te bereiken hebben de Europese Unie, de rijksoverheid en de gemeente Amsterdam 14,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat betekent 1440 euro per (aangesloten) bewoner.
Een deel van het geld zal gebruikt worden om arme bewoners in het stadsdeel aan het breedbandinternet te krijgen. Mensen met lage inkomens kunnen straks met subsidie het internet op. “Aanvankelijk via adsl, maar het liefst via glasvezel”, aldus wethouder Saskia Bruines van telecomzaken. “In juli of augustus zullen we daarover een beslissing nemen.”
Vorige week werd bekend dat Amsterdam overweegt om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Niet alleen economisch ‘sterke’ wijken, maar ook achterstandsbuurten (zoals de Indische buurt) zouden ‘aan het glas’ moeten.
Startschot
Bruines en stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema gaven maandagochtend met een persconferentie het startschot voor de nieuwe ‘kennisstad’ Cyburg. Plannen voor een eigen kenniswijk dateren al van twee jaar geleden.
Amsterdam diende destijds een voorstel in bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor een subsidie van 45,4 miljoen euro. Het ministerie besloot in 2000 echter om het geld voor het starten van een kenniswijk aan Eindhoven te geven. Amsterdam besloot desalniettemin door te gaan met de ontwikkeling van Cyburg.
Voorlopig omvat Cyburg alleen een portaalsite, waar nieuws en informatie over het stadsdeel te vinden is. “Maar uiteindelijk moeten de bewoners invulling geven aan de site.”
Opstelling
De bedoeling is dat bestaande gemeenschappen als sportclubs, scholen en buurtverenigingen ook via internet contact met elkaar zullen opnemen. “Dan kunnen de spelertjes van de D1 van Zeeburgia via e-mail de opstelling voor de volgende wedstrijd doornemen.”
Bruines verwacht niet dat de gemeente de investering kan terugverdienen. “Dat is ook niet de doelstelling. We willen voornamelijk ervaring opdoen en veel leren.”