Te koop: veiling.nl en prostituees.nl

Het gaat daarbij om de zogeheten generieke domeinnamen, zoals autosport.nl, journalisten.nl, makelaars.nl, restaurant.nl en veiling.nl. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) hield die domeinen jarenlang geblokkeerd.

“Zo snel er een aanvraag kwam voor een dergelijke generieke domeinnaam, zetten we die op de lijst voor geblokkeerde domeinen”, aldus Ben Geerlings van de SIDN. Het idee was dat ‘generieke’ adressen als journalisten.nl en makelaars.nl zouden moeten toevallen aan brancheorganisaties.

Toen in november 2000 de domeinnaammarkt in Nederland werd ‘geliberaliseerd’, werd ook de blokkade op de generieke domeinen opgeheven. Daarbij kregen degenen die als eerste een domein hadden aangevraagd voorrang bij de registratie van de vrijgekomen domeinen.

“Een deel van de vrijgekomen domeinen is echter niet geclaimd door de mensen die als eerste een aanvraag daarvoor hadden ingediend. Die gaan we nu alsnog op de markt brengen”, aldus Geerlings.

Vanaf 27 februari 2002 kunnen mensen die interesse hebben in een van de 226 vrijkomende ‘.nl’-domeinen, zich inschrijven. Daarbij geldt een maximum van één inschrijving per persoon. Aanvragers die zich voor meer dan één domein inschrijven, worden uitgesloten van de rest van de procedure. De domeinnamen worden vervolgens verloot onder toezicht van een notaris.

Een lijst met de te vergeven domeinen staat op de site van de SIDN.