KPN heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 9,3 miljard euro. Het bedrijf bezint zich op zijn positie in KPN Belgiƫ.
Het grote verlies van KPN is voor een belangrijk deel het gevolg van een afschrijving van ongeveer 9 miljard euro op zijn buitenlandse mobiele activiteiten. Het gaat daarbij onder meer om een afschrijving op de Duitse umts-licentie en een goodwill-afschrijving op E-Plus. Ook op de deelneming in Hutchinson 3G in Engeland schreef KPN 1,2 miljard euro af.
KPN bezint zich ondertussen op zijn positie in KPN Belgiƫ. Het telecombedrijf is op dit moment in gesprek met andere partijen over samenwerking.
Als de bijzondere posten buiten beschouwing worden gelaten maakte KPN in het tweede kwartaal een verlies van 79 miljoen euro. Een jaar geleden was dat nog 354 miljoen euro. De schuld is in het tweede kwartaal teruggebracht van 15,4 miljard naar 15,0 miljard euro.
De omzet bedroeg 3,1 miljard euro. Dat is iets minder dan in het tweede kwartaal van 2001, toen het telecombedrijf nog een omzet boekte van 3,2 miljard euro.
KPN stelt de verwachtingen voor de rest van het jaar naar boven bij, zo zegt bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in een persbericht. Dat geldt echter niet voor de omzet. De kernactiviteiten zullen weliswaar sterker groeien, maar doordat de omzet uit de overige activiteiten ‘sterk’ zullen dalen, zal de totale omzet ‘licht dalen’. Eerder ging KPN nog uit van een ‘enkelcijferige’ groei.
In het tweede kwartaal werd minder gebeld. Het aantal `verkeersminuten’ daalde met 0,8 procent. Desondanks groeide de omzet uit het vaste net. Het internetverkeer groeide met 3,7 procent.
Aan het einde van het tweede kwartaal had KPN in Nederland en Duitsland 67.000 i-modeklanten. Inmiddels zijn dat er meer dan 100.000.