CU2 past vragenlijst aan voor kinderen

Dat zei Chris de Waard van CU2 dinsdagavond in Radio Online. Op CU2 kunnen internetters hun eigen pagina aanmaken. De dienst is vooral populair onder chatters die op CU2 makkelijk een pagina met informatie over zichzelf kunnen publiceren.

Ook veel kinderen maken een pagina aan bij CU2. Zij krijgen dezelfde vragenlijst voorgeschoteld als volwassenen. Daarin staan onder meer vragen als: “Gekste plek waar je ‘het’ ooit gedaan hebt?” Een beetje vreemde vraag om aan kleine kinderen te stellen, gaf De Waard dinsdagavond in Radio Online toe.

De Waard zegt in een nadere toelichting dat CU2 ‘nog nooit rottigheid heeft gehad’. “Het gebeurt wel eens dat het pispaaltje van de klas een pagina met zijn telefoonnummer erop krijgt. Maar het blijft bij dat soort kattenkwaad.”

“Echt misbruik zijn we nog nooit tegengekomen. En dat willen we graag zo houden”, aldus De Waard. “Ik had tot de uitzending van Radio Online nooit zo stilgestaan bij de mogelijke gevaren voor kinderen. De uitzending was wat dat betreft wel een eye-opener.”

De gevaren op internet voor kinderen staan door de recente ontvoering van twee Engelse meisjes weer in de belangstelling. Britse kranten speculeerden dat de twee zouden zijn ontvoerd door een op internet opererende pedoseksueel. Dit weekend werd bekend dat de 28-jarige conciërge van de school van de twee meisjes waarschijnlijk de dader is.

CU2 is van plan kinderen binnenkort een andere vragenlijst voor te leggen dan volwassenen. “Bij het aanmaken van het profiel gaat de eerste vraag over de leeftijd. Daar worden de volgende vragen vervolgens op afgestemd”, aldus De Waard.

Het door Radio Online-presentator Jan van Thiel geopperde idee om de ouders van de internettende kinderen een mailtje te sturen als hun kroost een pagina bij CU2 wil aanmaken, wijst De Waard van de hand. “Het idee is sympathiek. Maar daarmee creëer je een soort schijnveiligheid. Hoe moeten we nou weten of het door een kind opgegeven e-mailadres wel van de ouders is?”