Woensdag beroep kranten tegen vacaturebank

Op site van de Nationale Vacaturebank is een groot aantal vacatures verzameld afkomstig van de dagbladen van PCM en Wegener. De twee uitgevers willen dat de site daarmee stopt. Zij menen dat het verkeer naar hun eigen vacaturesites, Clickwork en JobTrack, afneemt door de activiteiten van de Nationale Vacaturebank.

Volgens PCM en Wegener maakt de Nationale Vacaturebank inbreuk op het databankrecht door de vacatures uit de kranten over te nemen. De president van de rechtbank in Groningen wees een maand geleden de eis van PCM en Wegener echter af.

De advocaat van de krantenuitgevers, Joris van Manen, kondigde toen al aan in hoger beroep te gaan. “Het is stuitend dat de Nationale Vacaturebank hiermee weg komt. Dit moet in hoger beroep rechtgezet worden”, aldus Van Manen destijds.

“Blijkbaar vindt de rechter het goed dat de Nationale Vacaturebank 40.000 advertenties van de kranten overneemt en daarmee enkele tientallen miljoen euro’s voor het acquireren en bewerken van die advertenties uitspaart.”

De Nationale Vacaturebank wijst er in een persbericht op dat de online vacaturebanken van PCM (Clickwork) en Wegener (Jobtrack) zelf ook gebruik maken van aangekochte vacaturesamenvattingen uit kranten en tijdschriften.

Volgens de Nationale Vacaturebank is de rechtszaak van PCM en Wegener dan ook ingegeven door broodnijd. Jan-Peter Cruiming van de Nationale Vacaturebank: “Wegener en PCM zien ons als een bedreiging voor hun sites. Met het kort geding probeerden ze het ons lastig te maken, een onsportieve manier van concurreren.”