Drukte op het web na overlijden Claus

De Volkskrant meldt het nieuws ruim voor negen uur prominent op zijn voorpagina. De ‘lichte’ voorpagina, die in het verleden vaak bij belangrijke gebeurtenissen uit de kast werd gehaald, bleef zondagavond aanvankelijk achterwege. Later op de avond verschijnt er een fotospecial.

Het Algemeen Dagblad heeft wel meteen een aangepaste, ‘lichte’ voorpagina. Ook Nu.nl meldt het nieuws nog voor negen uur. Planet Internet heeft rond dezelfde tijd een special online.

De Telegraaf meldt het nieuws om negen uur nog niet. De twee bovenste artikelen betreffen de terroristische aanslag op een Franse tanker in Jemen en de overwinning van Ajax op Feyenoord. Twintig minuten later besteedt de krant wel aandacht aan Claus’ overlijden (inclusief een special).

NRC Handelsblad heeft de toespraak van premier Balkenende online gezet. Om die te lezen is wel een (gratis) registratie verplicht.

Parool en Trouw

Het Parool en Trouw hebben het nieuws van het overlijden om half tien nog niet op hun voorpagina. Om tien over half tien verschijnt bij Trouw wel een eerste mededeling over het overlijden. “Meer nieuws volgt.”

Even voor tien uur komt Het Parool ook met een eerste bericht. Om tien over tien heeft ook Trouw zijn voorpagina aangepast. De krant plaatst een speciale, lichte pagina met een foto van de prins. Rechtsboven kan er doorgeklikt worden naar de ‘gewone’ voorpagina.

De site van het Koninklijk Huis was kort na het bekendworden van het nieuws, rond kwart voor negen ’s avonds, slecht bereikbaar. Een kwartier later lijkt de site zelfs helemaal onbereikbaar. Om half twaalf ’s avonds is de site wel goed bereikbaar. Op de pagina met nieuws staat dan nog geen bericht over Claus’ overlijden.

Condoleanceregister

Veel mensen reageren op internet, onder meer via weblogs zoals die van Tonie.net. Bij Write2Me wordt snel een condoleanceregister ingericht.

De uitvaartbranche stelt via de adressen Condoleance.nl, Afscheid.nl en Uitvaart.nl een condoleanceregister beschikbaar, zo melden de publieke omroepen. Deze adressen blijken echter niet bereikbaar na deze melding op tv. Later op de avond is dat wel het geval. Om half twaalf hebben ruim 3.500 mensen de site bezocht, zo blijkt uit de cijfers van NedStat.

De bezoekersaantallen van de speciale condoleance-pagina van Startpagina gaan zondagavond door het dak, zo blijkt uit de bezoekersstatistieken van NedStat. Om elf uur ’s avonds staat de teller al op zestienduizend. Bezoekers hebben op dat moment al bijna drieduizend berichten achtergelaten.

Slechte gezondheid

Prins Claus overleed zondag 6 oktober om 19 uur in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en een longontsteking. Hij is 76 jaar geworden.

Omdat zijn gezondheid al geruime tijd slecht was, hadden alle nieuwssites hun overlijdensberichten over de prins al lang klaarliggen. Dat bleek onder meer bij de krantenuitgevers Wegener en de Hollandse Dagbladcombinatie, waar de overlijdensartikelen per ongeluk al in juli en augustus op de sites verschenen.

Politiek

Van de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen besteden D66, de SP en de ChristenUnie zondagavond aandacht aan het overlijden van de prins.

D66 reageert als eerste. “D66 heeft met grote droefheid kennis genomen van het overlijden van Prins Claus. Fractievoorzitter Thom de Graaf roemt Prins Claus: ‘Een grote Nederlander en een groot wereldburger.’ De Graaf roemt de wijsheid en menselijkheid die de Prins kenmerkte.”

“Met droefheid heeft de ChristenUnie kennis genomen van het overlijden van Z.K.H. Prins Claus der Nederlanden. Met respect en dankbaarheid denken wij terug aan de prins”, zo schrijft de ChristenUnie die medeleven betuigt met de familie van de Prins. “Wij bidden hen Gods nabijheid toe in de moeilijke periode die voor hen ligt.”

De SP prijst Prins Claus voor ‘zijn inzet voor de armen in de wereld’. “Respect dwong hij af door zijn compassie met de minst bedeelden en de combinatie van bescheidenheid met soms moed, lef en zijn typische humor. Hij was wars van uiterlijk vertoon. Zijn oproep tot bevrijding van de mannelijke hals is daar een onvergetelijk voorbeeld van”, aldus SP-leider Jan Marijnissen in de verklaring op de site.

Ook de officiële regeringssite besteedt zondagavond aandacht aan het overlijden van Prins Claus. Daar zijn ook de mededelingen van de Rijksvoorlichtingsdienst te vinden. Op de site van het minsterie van Algemene Zaken (het ministerie van minister-president Balkenende) staat zondagavond geen bericht over Prins Claus.

Buitenlandse media

Ook in het buitenland haalt het nieuws van het overlijden van Prins Claus zondagavond de voorpagina’s van de nieuwssites. Zo zet de Belgische krant De Standaard het nieuws bovenaan zijn voorpagina. Ook de Duitse boulevardkrant Bild Zeitung besteedt ruime aandacht aan het nieuws (‘Prinz Claus ist tot. Königin Beatrix trauert om ihren Mann’).

De BBC zet een bericht over Prins Claus bovenaan zijn Europa-pagina. Datzelfde geldt voor CNN.