Ilse-miljonair werkt aan concurrent PayPal

Volgens Merien ten Houten is de nieuwe betaalmethode Secoin – een soort prepaidkaart op internet – vooral geschikt voor het overmaken van kleine bedragen: tussen de 10 eurocent en 10 euro. Het systeem zal begin 2003 in Nederland worden gelanceerd. Na een jaar wordt de beslissing genomen om de stap naar het buitenland te maken.

Op dit moment is vooral PayPal onder consumenten populair voor het overmaken van (kleine) bedragen. Voordeel van PayPal is bovendien dat je ook betalingen kunt ontvangen van andere internetters met een PayPal-account. Bij Secoin kan dat niet. “Maar Secoin is handiger voor kleine bedragen”, meent Ten Houten. “Tot prijzen van zeven euro is Secoin goedkoper.”

Hoewel de bedragen die Secoin doorberekent aan de aanbieder, nog niet vast staan, denkt Ten Houten aan een vaste vergoeding van ‘vier à vijf eurocent’ plus flexibel tarief van 7 procent van het totaalbedrag. Bij PayPal ligt de vaste vergoeding hoger, maar is het flexibele percentage lager.

Slecht imago

Ten Houten liep naar eigen zeggen al anderhalf jaar rond met een plan voor een betaalsysteem voor micro-payments. “Omdat de inkomsten uit advertenties tegenvallen, bestaat er bij veel internetbedrijven de behoefte om geld te vragen aan de gebruikers. Dat kan nu alleen nog maar via 0900-nummers en sms-betalingen: betaalsystemen met een slecht imago.”

Terwijl PayPal vooral populair is voor het kopen van tastbare goederen (bijvoorbeeld via de internetveiling eBay), verwacht Ten Houten dat zijn systeem vooral gebruikt zal worden voor betaalde diensten. “Daarbij moet je denken aan content, software, games en mp3-bestanden.”

Consumenten openen een Secoin-rekening en maken daar geld op over (maximaal honderd euro). Met dat geld kunnen ze vervolgens bij aanbieders van diensten betalen. Secoin zorgt voor de afhandeling van de betaling.

Fotovanjehuis.nl

“De kosten voor de transacties liggen geheel bij de aanbieder, die het eventueel weer kan doorberekenen aan de klant”, aldus Ten Houten. Winkeliers moeten daarnaast een vast bedrag van ‘maximaal 200 euro’ per maand betalen.

Volgens Ten Houten hebben al enkele bedrijven interesse getoond. “We hebben nog geen contracten getekend, maar er is zeer veel interesse. Onder meer van een concurrent van Fotovanjehuis.nl die expliciet niet met een 0900-nummer wil werken.”

Het op Fotovanjehuis.nl lijkende Fotovlucht.nl, waar bezoekers tegen betaling een luchtfoto van hun huis kunnen bekijken, raakte in juli in opspraak. Mensen die gebruik hadden gemaakt van de dienst, bleken daarna steeds weer verbinding te maken met het dure 0900-nummer als ze het internet op gingen.

Witwassen

Ten Houten heeft het bedrijf samen met Taco van Arkel opgericht. Het meeste werk is echter uitbesteed aan anderen. Behalve de techniek gaat het daarbij onder meer om de juridische kanten.

Volgens Ten Houten zijn er geen juridische obstakels voor het van start gaan van Secoin. “Op de manier waarop wij te werk gaan, zijn we geen bank. We vallen buiten het toezicht van de Nederlandse Bank. Witwassen via onze dienst is ook moeilijk.”

Grinnikend: “Tenzij je al je zwarte geld in mp3-bestanden zou willen omzetten natuurlijk.”