De Nederlandse politie vindt dat de sporen van internetgebruikers en mobiele bellers minstens een jaar moeten worden opgeslagen.
Dat heeft Minze Beuving, voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen, maandagochtend gezegd bij de opening van een congres over criminaliteit, zo meldt Security.nl.
Beuving vreest de implementatie van een Europese privacyrichtlijn voor de telecomsector ertoe zal leiden dat het moeilijker wordt om misdaden die verband houden met internet, op te lossen.
Beuvings vrees is opmerkelijk. De richtlijn waar de hoofdcommissaris zich druk over maakt, biedt juist de mogelijkheid krijgen om op grote schaal zogeheten verkeersgegevens te verzamelen. Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een gsm-toestel of de adressen van internetpagina’s die iemand bezoekt.
Voorvechters van digitale burgerrechten hebben forse kritiek geuit op de richtlijn die volgens hen een grote inbreuk kan betekenen op de persoonlijke levenssfeer van de Europese burgers. De Duitse europarlementariër Ilka Schröder (Verenigde Europese Linkse Partijen / Noordelijke Groenen) noemde het opslaan van verkeersgegevens ‘erger dan de Stasi’.