Wc-papiergigant bijt in stof tegen zoekportal

Het gerechtshof in Amsterdam bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Utrecht. De rechtbank had de eisen van Kimberly-Clark (KC) in januari van dit jaar al afgewezen.

De toiletgigant wilde het domein Page.nl hebben. De huidige eigenaar, Cybernet, zag daar niets in: ‘page’ is een algemene term. Jakub Sernets van Cybernet: “Voordat Kimberly-Clark contact met ons opnam, had ik er nooit bij stilgestaan dat ‘page’ een gedeponeerde handelsnaam was.”

KC mag ‘Page’ dan wel gedeponeerd hebben, dat betekent nog niet dat het bedrijf automatisch aanspraak kan maken op de domeinnaam, zo oordeelt het Hof. “Voor een geslaagd beroep (…) is vereist dat door Cybernet <i>zonder geldige reden</i> in het economisch verkeer gebruik wordt gemaakt van het merk.”

Volgens het Hof heeft Cybernet wel degelijk een geldige reden om gebruik te maken van de term ‘page’. Cybernet gebruikt het domein immers voor een zoekportal.

Zuur

Het Hof velt een hard oordeel over KC. “Ongetwijfeld is het zuur voor Kimberly-Clark dat zij niet meer de mogelijkheid heeft om de website onder de naam ‘page.nl’ te gebruiken voor de promotie van haar producten, maar dat heeft zij aan zichzelf te wijten nu zij de desbetreffende domeinnaam niet (tijdig) zelf heeft geregistreerd.”

Sernets is opgetogen over de uitkomst van het hoger beroep. “Het heeft ons veel tijd en geld – tussen de vijf- en tienduizend euro – gekost, maar ik ben blij dat we onze poot hebben stijf gehouden.”

“Het was voor mij een principiële kwestie. Als klein bedrijf zijn we toch in staat geweest om te winnen van een multinational met een duur advocatenkantoor. Bovendien hebben we hiermee voor jurisprudentie gezorgd, waarmee anderen wellicht weer hun voordeel kunnen doen.”