Patrick de Bruin is betrokken bij twee spamruns waarin mensen wordt gevraagd om te helpen bij het natrekken van kentekens.
Zelfs Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) wond zich tijdens een debat in maart op over de spam van G. Gerritsen. G. Gerritsen verstuurde in die maand om de haverklap spamberichten waarin hij cd’s met e-mailadressen te koop aanbood. “Ik kon niet eens terugmailen. Om te reageren moet je faxen”, aldus een verontwaardigde Atsma.
De vraag wie toch die G. Gerritsen was, hield veel mensen bezig. De anti-spamorganisatie Spamvrij.nl vond het antwoord op deze prangende vraag. Via het faxnummer dat G. Gerritsen in zijn e-mails vermeldde.
De faxen die op dit Belgische nummer binnenkomen, worden namelijk doorgemaild naar een e-mailadres dat toebehoort aan Patrick de Bruin. “Ik heb twee onafhankelijke bronnen die beiden op Patrick de Bruin wijzen. Ik ben hier honderd procent zeker van”, stelt Rejo Zenger van Spamvrij.nl.
Hypotheken
Patrick de Bruin is de bekendste Nederlandse spammer. In 2003 trok hij de aandacht met een groot aantal spamruns voor hypotheken, cd’s met e-mailadressen en ook met een spambericht voor de site Extreemrechts.com (De Bruin is onder meer penningmeester bij de Vereniging van Nederlandse Nationalisten).
Vanaf begin dit jaar leek het erop dat De Bruin het wat rustiger aandeed. Tegenover Vrij Nederland verklaarde De Bruin onlangs nog dat hij was gestopt met spammen. Hij ging verhuizen en wilde met een schone lei beginnen, zo vertelde hij de verslaggeefster van VN. Het spammen zou hij hebben afgezworen.
In werkelijkheid was De Bruin de laatste maanden actiever dan ooit. Volgens Spamvrij.nl is het Belgische faxnummer van De Bruin sinds februari in meer dan 33 spamruns gebruikt.
“De aanbiedingen betroffen voornamelijk de bekende e-mail-cd’s, het verhuur van een partyboot en een `fiscaal aantrekkelijke bijspaarregeling'”, aldus Zenger. Hij vermoedt dat De Bruin de e-mails voor de partyboot en de bijspaarregeling in opdracht van anderen heeft verstuurd.
Hardcore spamruns
“De runs hebben de kenmerken van hardcore spamruns: geen identiteit van de verzender, nauwelijks te traceren, verstuurd via open proxies, vervalste afzenderadressen et cetera. Er zijn niet veel spammers in Nederland die zo te werk gaan.”
Opmerkelijk is dat het faxnummer van De Bruin twee keer is gebruikt in e-mails met een oproep voor mensen die in staat zijn om kentekens op te vragen (tegen een beloning van tien euro per kenteken).
Hoewel particulieren geen kentekens mogen opvragen, verwacht Zenger niet dat de politie iets zal doen met door Spamvrij.nl verzamelde informatie. “Dit heeft geen prioriteit bij de politie”, weet Zenger uit eigen ervaring.
Zenger heeft De Bruin inmiddels met zijn bewijzen geconfronteerd. “Patrick de Bruin reageerde op de hem kenmerkende nietszeggende wijze”, zegt Zenger.