PvdA pleit voor ‘mollen’ haatzaaiende sites

De PvdA wil dat het kabinet harder gaat optreden tegen het internationale terrorisme. De partij maakt zich zorgen over de stroom aan haatzaaiende informatie uit het buitenland. Potentiële terroristen in Nederland zouden zich daardoor laten inspireren.

Behalve een zwarte lijst voor extremistische predikers die Nederland niet meer binnen zouden mogen komen, pleit de PvdA daarom voor het aanpakken van haatzaaiende sites.

“De AIVD moet slimme hackers opkopen”, zegt het Tweede-Kamerlid Peter van Heemst (PvdA). Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan ‘hackers die nu sites van banken en overheden platleggen’. “Die moeten dat soort websites mollen en verstoren.”

Vergif

Het PvdA-kamerlid vindt niet dat de vrijheid van meningsuiting door het platleggen van sites in het gedrang komt. “Het is meer een kwestie van het beschermen van de samenleving tegen het vergif van verkeerde ideeën.”

Providers hoeven niet onder de strijd tegen terreursites te lijden, meent Van Heemst. “Het moet een soort tweetrapsraket worden. Eerst geef je providers de mogelijkheid om dergelijke sites te verwijderen. Als ze daar niet op ingaan kun je de sites hacken.”

Volgens Van Heemst is het van groot belang dat de ‘voortdurende instroom van haatzaaiende en extremistische informatie’ wordt ingedamd. “Mensen met terroristische sympathieën laten hun gedachtegoed beïnvloeden door het vergif dat ze op internet tegenkomen.”

Wettelijke belemmeringen

Van Heemst wil zich bij het aanpakken van haatzaaiende sites niet beperken tot sites die aanzetten tot moslimterreur. “De PvdA wil dat graag verbreden. Andere vormen van terrorisme moeten we even hard bestrijden als islamitische terreur”, zo zegt het PvdA-kamerlid.

Tijdens een kamerdebat over terrorisme dat woensdag plaatsvond, kreeg Van Heemst naar eigen zeggen veel bijval voor zijn plannen. “Een heel groot deel van de Kamer is het met me eens. En ook de minister van Binnenlandse Zaken heeft positief gereageerd. Als er wettelijke belemmeringen zijn om de plannen uit te voeren, zal hij met voorstellen komen om die obstakels op te ruimen.”

Het platleggen van websites met aanvallen is in Nederland nu wettelijk verboden. Het aanvallen van websites leidt doorgaans tot grote overlast bij anderen. Zo maken aanvallers die websites uit de lucht halen, vrijwel altijd gebruik van gekaapte computers van nietsvermoedende internetters. Bovendien heeft een provider die een site host die wordt aangevallen, vaak moeite om zijn andere sites in de lucht te houden.