Brinkhorst: NMa-advies kabeltoegang al bekend

“De bewuste brief van NMa staat al sinds 30 augustus op de website van de NMa, en was dus openbaar”, schrijft Brinkhorst in antwoord op kamervragen van het VVD-kamerlid Charlie Aptroot.

De bewindsman heeft de brief van de mededingingsautoriteit inmiddels ook naar de Tweede Kamer gestuurd. In het document stelt de NMa dat KPN op basis van de mededingingswet geen toegang tot de kabel kan eisen.

Vorige week ontstond er enige beroering over het advies van de mededingingsautoriteit. De brief werd al eind augustus naar Brinkhorst gestuurd, maar was nog niemand opgevallen.

De kabelbranche en de VVD toonden zich verbaasd dat de brief niet naar de Tweede Kamer was gestuurd. “Het advies is drie maanden geleden uitgebracht en al die tijd wisten we van niets. En dat terwijl dit cruciale informatie is”, aldus Rob van Esch, directeur van de Vecai, de belangenorganisatie van kabelbedrijven, vorige week.

Voor de kabelexploitanten is het advies van de NMa een opsteker. De kabelbedrijven voelen er niets voor om KPN toegang te geven tot hun netwerken.

Brinkhorst wijst er in zijn antwoorden aan de Tweede Kamer wel op dat ook de OPTA zich nog buigt over de vraag of KPN toegang moet krijgen tot de kabel. Wanneer de OPTA dat onderzoek heeft afgerond, kan de telecomwaakhond nog niet zeggen.