Wie dacht dat op internet landsgrenzen er niet meer toe doen, heeft het mis. Wie online een sportevenement wil kijken, moet eerst door de paspoortcontrole.
Nogal wat Vlamingen volgen het EK niet via de commerciële zender VT4, maar via Nederland 1. Bij sommige wedstrijden kijkt één op de vier Vlaamse voetbalfans naar de Nederlandse publieke omroep. Belgen die tijdens de wedstrijden de EK-site van de NOS (ek2008.nos.nl) bezoeken, krijgen echter het deksel op de neus: wie niet in Nederland zit, heeft geen toegang tot de live beelden. Hetzelfde lot treft Nederlanders die de wedstrijden online via de BBC willen volgen.
Lees verder Voetbal kijken? Alleen in Nederland →
In mei 2002 kwam er een fax (ja, die had je in die tijd nog) binnenrollen op de redactie van Webwereld. Het was een persbericht afkomstig van de Duitse Europarlementariër Ilka Schröder (van de Verenigde Europese Linkse Partijen / Noordelijke Groenen). In haar verklaring hekelde Schröder een beslissing van het Europees parlement om lidstaten de mogelijkheid te geven om zogeheten verkeersgegevens op te slaan.
Lees verder Webcam in de slaapkamer →
Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) komt in actie tegen discriminatie op internet. ‘Gregorius Nekschot ging ver op zijn website.’
‘Het wordt toch geen artikel waarin we worden afgeschilderd als de internetgestapo, hè?’, vraagt MDI-directeur Niels van Tamelen als de verslaggever belt voor een afspraak. Het meldpunt dat racisme op internet bestrijdt, is vaak het mikpunt van kritiek.
Lees verder ‘Sommigen vinden ons bruinhemden’ →
Ze zijn de schrik van elke site met een reactiemogelijkheid: reageerders die de boel komen verzieken. Hoe kunnen sites deze trollen een halt toe roepen?
Stephan Okhuijsen van het politieke weblog Sargasso.nl prijst zich gelukkig dat de discussies op zijn site voor internetbegrippen redelijk geciviliseerd verlopen. Maar toch bezorgen de reacties hem af en toe slapeloze nachten. ‘Zeker als we nieuwe bezoekers hebben die fel reageren, dan zie je de discussie uit de hand lopen.
Lees verder Trollen zijn de hooligans van het internet →
Een actrice die in een Leids café zit te zoenen met een wetenschapsjournalist, is allang niet meer alleen interessant voor de roddelbladen. Ook serieuze media berichtten over de video die een ‘amateur-paparazzo’ van Georgina Verbaan maakte. Hetzelfde lot trof de Nijmeegse wethouder Paul Depla. Zijn vermeende escapade in het fietsenhok van het stadhuis werd landelijk nieuws.
Lees verder ‘We laten ons de les lezen door Geenstijl’ →
Kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap kunnen niet meer zonder online strategie. Of het nu gaat om het ‘spinnen’, het zwartmaken van de tegenstander of het werven van fondsen, internet is onmisbaar voor de campagne.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn allang beslist… op Facebook. Natuurlijk, pas op 4 november weten we écht wie er wint, maar op de bekende sociale-netwerksite is het een uitgemaakte zaak: Barack Obama heeft op Facebook ruim zes keer zoveel aanhangers als John McCain – Hillary Clinton kan op net iets meer steun rekenen dan de Republikeinse Vietnam-veteraan, al ontlopen de twee elkaar niet veel.
Lees verder President 2.0 →
De website van Maarten Reijnders