XS4ALL zet rechtszaak tegen AbFab voort

Dat zegt Edith Mastenbroek, woordvoerder van XS4ALL. “Wij zijn in cassatie gegaan tegen enkele principiĆ«le zaken uit het vonnis van het Amsterdamse Gerechtshof. Daar willen wij duidelijkheid over van de Hoge Raad. Daarnaast willen we ook een veroordeling van AbFab natuurlijk.”

Volgens Mastenbroek spitst de cassatie zich toe op drie punten. “Het eerste is dat het Hof stelt dat het spammen van e-mailadressen geen zware inbreuk vormt op de privacy, omdat ze hun e-mailadres makkelijk kunnen wijzigen.”

“Het tweede is de vraag of een provider een zogeheten ‘vervoersplicht’ heeft. Moet een provider alles doorsturen wat wordt aangeboden? Ten derde kwam het Hof tot de conclusie dat de manier waarop AbFab zijn verzameling e-mailadressen bij elkaar heeft gegraaid, niet in strijd was met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Volgens die wet mag het verzamelen van adressen met mate. Dat is in dit geval volgens ons duidelijk niet het geval.”

XS4ALL heeft zijn pleitnota inmiddels ingediend bij de Hoge Raad. AbFab heeft geen pleitnota ingediend. Normaal wordt een zaak in cassatie schriftelijk afgehandeld, maar waarschijnlijk zullen er in deze zaak ook mondelinge pleidooien worden gehouden.

Mastenbroek verwacht dat de zaak in mei zal dienen. “De uitspraak zal dan niet eerder dan aan het eind van dit jaar komen.”