XS4ALL dient klacht in over Buma bij NMa

Dat meldt Planet Multimedia. Aanleiding voor de klacht is het festival dat XS4ALL in oktober organiseerde ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de provider. Artiesten die op het festival optraden, hadden XS4ALL van tevoren toestemming gegeven voor het via internet verspreiden van de muziek van die avond.

De Buma/Stemra stak daar echter een stokje voor. De auteursrechtenorganisatie wilde dat de provider voor elke download twintig cent zou betalen. “XS4ALL heeft waarschijnlijk contact gehad met een apparatsjik bij Buma/Stemra”, aldus Tim Kuik van de Stichting Brein tijdens hetzelfde festival. “Ik ben ervan overtuigd dat de Buma/Stemra geen enkel probleem zou hebben gemaakt als het voorstel wat hoger was ingestoken.”

“Tim Kuik heeft inderdaad wat tips gegeven over mensen met wie we contact konden opnemen bij Buma/Stemra”, aldus Edith Mastenbroek, woordvoerster van XS4ALL. “Daar is echter niets uitgekomen.” Wel werd de prijs per download verlaagd naar acht cent.

In de weg

Volgens XS4ALL maakt Buma/Stemra misbruik van zijn monopoliepositie. “De Buma/Stemra biedt geen mogelijkheden om creatief om te springen met de regels. In dit geval kon er bijvoorbeeld geen uitzondering op de regels worden gemaakt, terwijl de artiesten al toestemming hadden gegeven.”

“Waarom gaat de Buma/Stemra in de weg staan als je wilt aantonen dat het auteursrecht en internet wel samen kunnen gaan”, vraagt Mastenbroek zich af. “Nu zegt de Buma/Stemra dat we het geld moeten terugvragen aan de artiesten. Maar dat wordt een enorme rompslomp. Bovendien gaat niet al het geld dat Buma/Stemra int naar de artiesten.”

Ook hekelt Mastenbroek de willekeurige toepassing van de tarifering en de manier waarop contracten met artiesten worden afgesloten. “Artiesten die in zee gaan met de Buma/Stemra moeten meteen al hun rechten daar onderbrengen, ook voor zaken die ze in de toekomst maken. Je ziet in het buitenland dat dat anders kan.”

XS4ALL zal de klacht ‘in de loop van volgende week’ bij de NMa indienen. De Buma/Stemra zegt de klacht ‘met vertrouwen’ tegemoet te zien. “Ik begrijp dat het in het geval van het festival van XS4ALL vreemd en ongelukkig overkomt dat we geld vragen, maar dat moeten we gewoon doen”, aldus Noortje de Bakker van Buma/Stemra.