Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl krijgt toetje van rechter

Opnieuw slecht nieuws voor stemcomputerfabrikant Nedap. De rechtbank Alkmaar heeft maandagbepaald dat een eerdere goedkeuring van de stemcomputers van Nedap in strijd was met de Kieswet. De uitspraak van de rechter komt enigszins als mosterd na de maaltijd omdat staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) vorige week al aankondigde dat Nederlanders bij de eerstvolgende verkiezingen weer met het rode potlood moeten stemmen. Rop Gonggrijp van Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl noemt het vonnis desalniettemin “een mooi toetje”. ‘Dit is een 100 procent score.’

De Alkmaarse rechter baseert haar besluit onder meer op de ontbrekende prototype-goedkeuring voor een van de Nedap-stemcomputers. Opmerkelijk genoeg wees de rechter zelf tijdens de zitting al op het ontbreken van deze goedkeuring. De Stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl, dat de zaak had aangespannen, had de ontbrekende goedkeuring niet opgemerkt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon maandagochtend nog geen reactie geven op de uitspraak van de Alkmaarse rechter. ‘De uitspraak is net binnen. We moeten daar nog even goed naar kijken’, aldus woordvoerder Thijs Manten. Vorige week maakte de Utrechtse burgemeester Annie Brouwer-Korf albekend dat de bewoners van de Domstad op 10 oktober bij het burgemeestersreferendum met rode potlood kunnen stemmen.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.