E-mailen en internetten in de baas z’n tijd kan behoorlijk uit de hand lopen. Sommige werknemers zijn er meer dan de helft van hun tijd mee bezig. Aan de andere kant slaan werkgevers vaak door in hun ijver om misbruik van e-mail- en internetvoorzieningen tegen te gaan. Bij de FNV komen veel klachten binnen over werkgevers die het surfgedrag van hun ondergeschikten heimelijk volgen.
Voor ruim 100 werkgevers zijn de kosten van privé internetgebruik van hun werknemers blijkbaar zo hoog opgelopen dat ze grif 999 gulden neertelden om gisteren een seminar bij te wonen met als onderwerp ‘Gedragscodes voor e-mail en internetgebruik’. De verhalen over werknemers die internet op het werk misbruiken, zijn dan ook niet van de lucht. Een werkgever verhaalt van een medewerker die ten behoeve van zijn eigen bedrijfje 600 e-mails verstuurde naar andere werknemers. ,,Het gevolg was dat ons systeem vastliep.” Ook is het voorgekomen dat het netwerk bezweek, omdat alle werknemers naar de site van Big Brother surfden.
Als je zou afgaan op de verhalen van de aanwezige werkgevers, dan zou je de indruk kunnen krijgen dat hele volksstammen zich de halve dag onledig houden met het surfen op internet. Volgens J. ten Wolde, directeur ethiek en integriteit bij accountants- en adviesbureau KPMG en een van de sprekers gisteren, moeten we het probleem echter niet overschatten. ,,Werknemers die 60 tot 70 procent van hun tijd zitten te internetten en te e-mailen zijn uitzonderingen.”
S. Lieon van de FNV valt Ten Wolde bij. Werkgevers reageren volgens haar ‘overspannen’ op het gebruik van e-mail en internet. Zij maakt zich meer zorgen om de inbreuk op de privacy van de werknemers. Werkgevers volgen vaak precies welke sites de werknemers bezoeken. Ook gebeurt het dat leidinggevenden de persoonlijke e-mail van hun ondergeschikten lezen. Het is voorgekomen dat werknemers op grond van de zo verkregen informatie op staande voet zijn ontslagen of geschorst. Dit gebeurt zonder dat de werknemer vantevoren is gewaarschuwd.
En dat mag niet, hield advocate C.W. Noorda het publiek voor. Werkgevers mogen hun werknemers alleen maar bespieden als ze gegronde redenen hebben om aan te nemen dat er sprake is van ‘zwaar onrechtmatig handelen’. Vervolgens heeft de werkgever de plicht om de ondernemingsraad om toestemming te vragen en de werknemers in te lichten.
De aanwezige werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in de vraag hoever ze mogen gaan bij het controleren van ondergeschikten. ,,Als ik een toptien wil samenstellen van de werknemers die het meeste internetten, hoe hoog is dan de boete die ik kan krijgen?”, vraagt een van de aanwezigen zich af.
Dit artikel verscheen in Trouw.