Knevel tv-babe?

De evangelische internetsurfer die op het adres www.andriesknevel.com een stichtelijke site hoopt te vinden, komt bedrogen uit. Tot donderdag kwam iedereen die de naam van de EO-coryfee intypte, terecht op de pagina van Tvbabes.com, een site met foto’s van mooie vrouwen die op de Nederlandse tv te zien zijn, zoals Birgit Schuurman en Fabienne. Rara, hoe kan dat?

De beheerder van de ‘babespagina’ ontkende elke betrokkenheid bij de registratie van het adres. Iedereen kan zo’n adres claimen. Na enig speurwerk achterhaalde hij de identiteit van degene die de naam had geregistreerd. Het bleek te gaan om een medewerker van de EO, een redacteur van het actualiteitenprogramma ‘Twee Vandaag’. De redacteur wilde een ander redactielid laten zien hoe makkelijk het is om iemands naam te ‘misbruiken’ op internet. Dat is dus overtuigend gelukt.

 

Digitaal misbruik

Knevel is niet de eerste bekende Nederlander wiens naam op internet door een ander werd ingepikt. Beroemdheden als Wim Kok en Lee Towers werden eerder al slachtoffer van domeinkapers.

Op internet geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Gevolg is dat de ‘logische’ eigenaar de naam vaak pas na een rechtszaak kan terugkrijgen. Onlangs moest zelfs het merkenbureau van de Verenigde Naties eraan te pas komen om de Amerikaanse actrice Julia Roberts haar domein terug te geven. Inmiddels verwijst de site van Andries Knevel overigens niet meer door naar Tvbabes.com, maar is er een tekst op geplaatst die ook op veel andere internetsites te vinden is. ‘U heeft de laatste pagina van internet bereikt. Zet nu uw computer uit en ga buiten spelen.’ Een advies dat ‘Twee Vandaag’ gisteren opvolgde: de redactie was telefonisch niet bereikbaar.