Weblogs vroeg met nieuws overlijden Bernhard

Terwijl Nu.nl en de meeste krantensites nog meldden dat Bernhard was opgenomen in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht, berichtten onder meer Hersenscheet (20.50 uur), Jaggle (20.51 uur) en Volkomenkut.com (20.55 uur) al dat de prins was overleden. De weblogs baseerden het nieuws op een mededeling die de televisiezenders SBS, Veronica en Net5 toonden.

Om 21.26 uur verschijnt het nieuws op teletekst van de publieke omroepen. Het NOS Journaal meldt om 21.30 uur dat Bernhard is overleden. Rond die tijd bericht ook De Telegraaf online over het overlijden van de prins.

Ook andere nieuwssites, zoals Nu.nl, de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad, melden het nieuws vervolgens snel.

Roze champagne

Het Algemeen Dagblad heeft een groot aantal artikelen over de prins online staan. Zo schrijft de Rotterdamse krant onder meer over Bernhards voorliefde voor roze champagne. Ook zijn passie voor dure auto’s komt aan bod.

“De eerste Ferrari die Bernhard kocht was een tweedehands Inter 212. Enzo Ferrari vond het zo belangrijk dat zijn auto de koninklijke klant goed beviel dat hij een ploeg Italiaanse monteurs naar de Koninklijke Stallen stuurde om de wagen optimaal af te stellen.”

Nu.nl zet een uitgebreide necrologie van het ANP online. Het ANP noemt Bernhard ‘een van de kleurrijkste en onstuimigste figuren uit de geschiedenis van het Huis van Oranje’.

NOS Nieuws heeft een speciale pagina over prins Bernhard. Daarop onder meer een uitgeschreven versie van de toespraak van premier Jan Peter Balkenende.

Schurk van Oranje

Radio Nederland Wereldomroep brengt de Engelstalige wereld snel op de hoogte van de dood van Bernhard. Het persbureau Associated Press is eveneens snel met het nieuws. Om 21.40 uur staat er al bericht over het overlijden van de prins online.

Rond datzelfde tijdstip meldt dagblad Trouw het overlijden van Bernhard nog niet. Om 21.55 uur heeft de krant wel een profiel van de overleden prins online staan.

“Voor vriend en vijand is prins Bernhard een intrigerende verschijning geweest. Meer dan enig ander lid van het koninklijk huis heeft hij voor zichzelf een speelruimte geschapen waarin hij van het leven kon genieten en zijn dadendrang kon uitleven”, schrijft Trouw.

Ook de nieuwbakken nieuwssite van Elsevier heeft een uitgebreid verhaal (‘Prins Bernhard: Van schurk tot volksheld’). Het betreft een bewerkte versie van een artikel dat in 2003 in het opinieweekblad verscheen. “Dertig jaar geleden was hij nog de schurk van Oranje. Maar de laatste jaren werd hij alom bewonderd om zijn levensdrift.”

Condoleances

De site Condoleance.nl heeft een condoleanceregister geopend. “Lieve Bernhard, Ik hoop dat u nu uw rust gevonden heeft en dat u weer samen bent met Juliana. Ik zal u missen, u was een topper. Familie, veel sterkte met dit verlies”, zo luidt een van de reacties.

Anderen zijn minder bedroefd over het verscheiden van Bernhard. Zo schrijft een bezoeker van Volkomenkut.com dat hij het ‘NSDAP-hoofd’ van de prins niet zal missen.