Voortbestaan antispamsite Spamvrij.nl onzeker

Dat zegt Rejo Zenger, de initiatiefnemer van Spamvrij.nl. Volgens Zenger lopen hij en de andere vrijwilligers die aan de site werken op hun tandvlees. “Vrije tijd? Die heb ik niet meer”, aldus Zenger die zijn opmerking vergezeld laat gaan van een `smiley’.

“We draaien als Spamvrij.nl op dit moment volledig op de inzet van een beperkt aantal vrijwilligers. Dat kunnen we zo niet volhouden”, stelt Zenger. “Er zal op korte termijn steun moeten komen. Zonder die steun zal Spamvrij.nl aan haar eigen succes te onder gaan.”

Volgens Zenger is er dringend geld nodig voor `één of meerdere fte’s’. “Ik maak op dit moment lange dagen. Vrijwel alle tijd die ik niet aan mijn betaalde werk besteed, besteed ik aan Spamvrij.nl. Ik neem bovendien per week minstens een dag vrij om te kunnen besteden aan Spamvrij.nl.”

Spamvrij.nl biedt een overzicht van Nederlandstalige spam. De stichting is echter ook veel tijd kwijt aan gesprekken met spammers en opdrachtgevers. “Vaak is goede informatievoorziening voldoende om gebruikers en bedrijven te overtuigen dat het versturen van spam hoogst onwenselijk en schadelijk is. Maar dat kost wel tijd en moeite”, aldus Zenger.

“Op dit moment besteed ik zoveel tijd aan Spamvrij.nl dat ik het fysiek niet eens zou kunnen volhouden, hoe graag ik ook wil. Dit tempo kan ik niet volhouden.”

Bits of Freedom

Spamvrij.nl is niet de enige belangenorganisatie op internet die te kampen heeft met geldgebrek. Ook de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) verkeert in financiële problemen.

“Om te overleven in 2004 is dringend veel extra geld nodig”, aldus de organisatie begin december in zijn nieuwsbrief. Onder het motto `Help Bits of Freedom de winter door’ is de organisatie een banneractie gestart. Mensen die BoF een warm hart toedragen, kunnen de banner op hun site zetten.